Slepé uhly okolo nákladného auta: vodič nevidí až 16 ľudí v okolí vozidla (video)

A vy máte spätné zrkadlá nastavené správne?
Vydané  Text: 
Francúzi pred časom realizovali kampaň na osvetu bezpečnosti nákladnej dopravy. Na jednoduchej ukážke celkom bez slov vodič nákladného vozidla v meste demonštroval, ako rozsiahle môžu byť slepé/mŕtve uhly okolo vozidla v prípade, že sú spätné zrkadlá nastavené nesprávne a ak ostatní účastníci premávky nie sú dostatočne obozretní. Vodič by zo svojej pozície za volantom prehliadol až 16 ľudí v okolí vozidla, ktorí sa pohybovali buď na bicykli, kolobežne, prechádzali okolo zadnej časti vozidla alebo po priechode pre prechodov. Veľmi dobre si uvedomujeme, že na uvedenom videu je sitácia vyvedená do extrému, ide však o pripomienku toho, na čo všetko by sme mali myslieť, keď sa v našej blízkosti pohybuje nákladné vozidlo. Tie moderné sú už vybavené technológiami, ako senzormi, ktoré upozornia na blízke objekty, majú tiež dobre navrhuté spätné zrkadlá s čo najväčším možným zorným poľom. Obyčajne sú však vyspelejšie položky výbavy až príplatkovými možnosťami, ktoré každý dopravca nenakupuje. Napríklad pred pár týždňami sme testovali [Mercedes-Benz eSprinter v základnej výbave](https://www.autoviny.sk/testy/122485/jedno-z-najdolezitejsich-aut-vo-vasom-zivote-mercedes-benz-esprinter-test?access_key=22520924705f734e51e944b2812f521b), ktorá neobsahovala ani cúvaciu kameru, ani parkovacie senzory, dokonca pri cúvaní auto nevydávalo žiadne akustické upozornenie. To znamená, že ak má vodič nové auto, neznamená to, že vás musí určite vidieť, ak prechádzate v jeho tesnej blízkosti. Francúzska kampaň by mala byť aj pre nás podnetom k tomu, aby sme viac dbali na bezpečnosť v okolí nákladných vozidiel, ale aj na to, aby sme si lepšie nastavili spätné zrkadlá vo vlastných vozidlách.

Máte správne nastavené spätné zrkadlá? Takto eliminujete mŕtvy uhol na minimum

Správne nastavenie spätných zrkadiel je rovnako dôležité ako dobré pneumatiky či funkčné brzdy. Napriek tomu si veľa vodičov neuvedomuje, že zlým nastavením vonkajších spätných zrkadiel zväčšujú mŕtvy uhol za ich autom. Takto tomu predídete.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.