OPEL ASTRA ako ju poznáme končí. Odteraz bude všetko už len v štýle Opel Vizor a Compass, k tomu Nemci ukázali aj nový Grandland

Ak sa vám páčia prísne tvary SUV OPEL MOKKA, potom budete z budúcej generácie modelov Astra a Grandland vo vytŕžení.
Vydané  Text: 
### Prvé pohľady na novinky OPEL ASTRA a OPEL GRANDLAND Opel unifikuje dizajn svojich automobilov tak, aby boli všetky jej automobily jednoznačne identifikovateľné. Má byť už na prvý pohľad jasné, že sa pozeráte na Opel, a to vďaka na prvý pohľad jednoduchému vzhľadu prednej masky a predných svetlometov. Tento dizajnový prvok sa volá **Opel Vizor**. Zadné partie zasa podliehajú dizajnmanálu s názvom **Opel Compass**. Jednotlivé modely sa budú líšiť karosárskym vyhotovením a celkovými proporciám. Unifikácia vzhľadu celého modelového portfólia nepochybne prináša výhody, ale aj určité riziká. Napríklad záujemci o drahšie modely nemusia byť natoľko motivovaní dať peniaze do niečoho, čo sa veľmi podobá na lacnejšiu alternatívu ich výberu. Či sa ale takýto náhľad na vec aj reálne premieta do spotrebiteľského správania, je otázne. ### Nový Opel Grandland **FOTOGALÉRIA VYŠŠIE**. Nie je to len o zmene názvu, keď z neho vypadlo písmenko X. Ako uvádza výrobca, ide o elegantne športový model a vlajkové SUV spoločnosti. Popri dizajne sa totiž inovovali aj funkcie vozidla. Zaujať vedia aj nové adaptívne pixelové svetlomety IntelliLux LED . Skladajú sa zo 168 prvkov – 84 na každý svetlomet, rovnako ako na modeli Insignia. Zvlášť pôsobivo znie systém nočného videnia pomocou infračervených kamier so schopnosťou vidieť až 100 metrov pred vozidlo. Nový Grandland ďalej podporuje čiastočne autonómne riadenie, čo je integrovaný asistent pre jazdu na diaľnici, adaptívny tempomat s funkciou automatického spúšťania a vypínania motora „Stop & Go“ a aktívne udržiavanie v strede jazdného pruhu.
V interiéri púta pozornosť najmä združená obrazovka Opel Pure Panel, ktorá do jedného obrovského panela zakomponovala prístrojový panel aj stredový displej infotainmentu. V skutočnosti ide o dve samostatné obrazovky. Celkovo pôsobí interiér vskutku hodnotne a vyvážene, zachováva si aj mechanické ovládače na stredovej konzole a tiež mechanické tlačidlá na volante. Dokonca aj páka automatickej prevodovky má štandardné vyhotovenie koncernu Stellantis. Veríme, že si nový Grandland polepšil aj v otázke kvality materiálového vyhotovenia, teda, že už po novom nebudú detaily v interiéri náchylné na vrźganie a zbytočné vôle.
### Naďalej aj ako plug-in Nový Opel Grandland bude v predaji s naftovými a benzínovými motormi a tiež ako plug-in hybrid. Tak sa predával aj doteraz ako Grandland X HYBRID, respektíve ako HYBRID4, ale detaily zatiaľ výrobca neupresňuje.
### Opel Grandland – Ceny a dostupnosť Spoločnosť Opel oznámi ceny a otvorí knihy objednávok pre nové vlajkové SUV o niekoľko týždňov. Dodávky nového Grandlandu – „vyrobeného v Nemecku“ v závode v Eisenachu – sa začnú na jeseň. ### NOVÝ OPEL ASTRA [GALLERY id=31579] Iba deň pred zverejnením oficiálnych informácií o novom Grandlande výrobca odhalil aj zopár detailov novej generácie modelu Astra. Nový Opel Astra by mal patriť k popredným modelom v portfóliu automobilky, pretože v sebe kombinuje cenovú dostupnosť, praktické karosárske vyhotovenia hatchback, kombi (predtým aj sedan) a modernú techniku na palube a pod kapotou. Nová Astra sa po novom ešte viac priblíži k aktuálnemu dizajnovému manuálu značky Opel, teda sa bude podobať na Mokku, Grandland a Crossland. Detaily zatiaľ nepoznáme, výrobca odhalil iba sériu menších vizualizácii, spomedzi ktorých určite odporúčame lepšie sa pozrieť najmä na združenú obrazovku Opel Pure Panel, inovatívne vyhotovenie ovládacích tlačidiel na volante, panoramatickú strechu či




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.