Volkswagen končí s vývojom spaľovacích motorov. Aj napriek tomu sa ich neplánuje vzdať

Volkswagen sa už neplánuje zameriavať na vývoj nových spaľovacích motorov. Na miesto toho sa chce sústrediť na alternatívne pohony.
Vydané  Text: 
V posledných týždňoch sa v automobilových kuloároch naprieč celou Európou začínajú objavovať informácie o tom, že väčšina popredných automobiliek končí s výrobou spaľovacích motorov. Za všetko môže nová európska stratégia, ktorá chce už v najbližšom desaťročí pretlačiť elektromobilitu do každej domácnosti a to za každú cenu. **Emisná norma Euro 7**, ktorá má byť akýmsi posledným klincom do rakvy fosílnych palív začne platiť najskôr v roku 2025. Do tohto dátumu sa musia automobilky pripraviť na prísne regulácie. Ich reakcia preto logicky musí prísť omnoho skôr ako je rok 2025. Práve preto, v nedávnom rozhovore pre nemecký [magazín Automobilwoche](https://www.automobilwoche.de/article/20210321/BCONLINE/210319906/exklusiv–markenchef-brandstaetter-auch-vw-will-keine-neuen-verbrennungsmotoren-mehr-entwickeln) predseda predstavenstva Volkswagen Ralf Brandstätter uviedol pre fanúšikov nepotešujúce informácie.
**Automobilka podľa jeho slov oficiálne končí s vývojom nových generácií spaľovacích motorov**. Nové portfólio by sme už teda nemali očakávať. **Napriek tomu, že už Volkwsagen nebude pracovať na úplne nových agregátoch, ich koniec tak skoro nehrozí**. Brandstätter totiž uvádza, že automobilka sa bude aj naďalej sústreďovať na evolúciu aktuálnych motorizácií. Cieľom takejto evolúcie má byť ich pripravenie na nové predpisy a to najmä na normu Euro 7. Už skôr v tomto mesiaci automobilka uviedla, že sa spaľovacích motorov nechce len tak vzdať. Ich budúcnosť je pritom úzko prepojená s elektrifikáciou. Volkswagen plánuje pokračovať v nastolenom trende. Aj do výkonných modelov chce implementovať plug-in hybridné pohony. **Tie nové by mali byť schopné na jedno nabitie prejsť až 100 kilometrov, čo je pri pohone plug-in hybrid obrovský dojazd**. Naopak, výrazné posilnenie by sme mali vidieť v kompletne elektrických vozidlách. Do roku 2030 chce Volkswagen predávať až 70% batériových áut. Tak, ako sme uviedli už [v článku z 8. marca](https://www.autoviny.sk/novinky/122188/spalovacie-motory-nekoncia-popredna-europska-automobilka-predstavila-svoju-novu-strategiu), automobilka z Wolfsburgu plánuje na konci tejto dekády uviesť **novú generáciu modelu Golf, ktorý by mal stále počítať s klasickými spaľovacími motormi**. Môžeme teda očakávať, že ich kompletné odstránenie z ponuky sa odohrá až v polovici 30. rokov. Dobrou informáciou teda je, že najbližších 10-15 rokov bude stále možné si zakúpenť nové auto s klasickým motorom.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »