Na takýchto autách budeme jazdiť všetci. Toyota Aygo X prologue je obrazom európskej mobility

Model Aygo je trvalo uznávaný v segmente A pre svoj odvážny a výnimočný dizajn. Teraz je európske dizajnérske centrum spoločnosti Toyota ED² odhodlané priniesť záujemcom o kúpu malých vozidiel ešte viac odvahy s „trochou korenia“.
Vydané  Text: 
ED² je Európske štúdio dizajnu spoločnosti Toyota, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Nice na francúzskom Azúrovom pobreží. Automobilka Toyota je po väčšinu 21. storočia lídrom segmentu A v Európe. V rámci svojej angažovanosti pre jeho budúcnosť poverila štúdio ED² úlohou, aby uviedlo do života jej európsku víziu tohto segmentu. Požiadavka na dizajnérov znela, aby sa na to pozreli sviežimi očami. Aby definovali a predstavili si, čím by mohol byť **segment A pre európskych zákazníkov**, keď im splníme ich potreby a túžby. A aby dokázali, že automobily, ktoré sa tradične nazývajú „vstupným bodom“, stále dokážu vynikať svojím dizajnom.

Padlo dôležité rozhodnutie: Toyota bude vyrábať malé lacné autá aj naďalej

Cenová dostupnosť je pre európsky trh kľúčovým parametrom, tvrdí Toyota, ktorá sa rozhodla pokračovať vo výrobe malých a lacných áut.

### Základom je štýlová ikona Aygo, najdostupnejšie vozidlo značky Toyota, od svojho uvedenia na trh v roku 2005 očarilo mladých progresívnych zákazníkov svojím zmyslom pre hravosť a zábavu. „Srdcom modelu Aygo bola vždy hravosť a zábava. Teraz sme do jeho DNA pridali ešte štipku korenia, aby sme zvýšili jeho atraktívnosť.“ (Lance Scott, dizajnový riaditeľ štúdia ED²). Živý charakter a podmanivá jazdná dynamika modelu Aygo, ktorý priťahuje ľudí so zmyslom pre štýlovosť, prilákali k značke Toyota už mnohých nových kupcov v Európe. Jedinečná DNA a výnimočné postavenie modelu Aygo však závisia od toho, aby si stále udržiaval náskok pred konkurenciou. Noví zákazníci spoločnosti Toyota dnes viac ako inokedy požadujú eleganciu, osobitosť a možnosť individuálneho prejavu. Štúdio dizajnu ED² preto vychádzalo z vedúceho postavenia tejto štýlovej ikony v segmente A a rozhodlo sa navrhnúť auto špeciálne pre nich.
### Špecializovaný tím s jasným poslaním Štúdio dizajnu ED² vyčlenilo špecializovaný tím, ktorý sa mal od začiatku do konca zamerať na jednotný odkaz – a členovia tímu rýchlo pochopili, že majú príležitosť vytvoriť odvážnejší a výraznejší dizajn. Z tohto ich presvedčenia sa zrodil model Aygo X prologue. ### Pridáme do segmentu trochu korenia Názov Aygo vždy symbolizoval osobnú slobodu a mobilitu. A model Aygo X prologue k tomu teraz pridáva ešte trochu šibalskej drzosti. Je rovnako zábavný ako doposiaľ, len je ešte trochu ostrejší. Z každého uhla vyjadruje svoju úroveň, silnú osobnosť a rovnako pevný postoj. Vďaka väčším kolesám si vodič môže vychutnávať jazdu vo vyššej polohe očí, ktorá mu zaisťuje lepší výhľad na cestu, ako aj väčšiu vôľu a svetlú výšku na lepšie zdolávanie rôznych situácií na ceste.
### Výnimočný štýl Či už spredu, zozadu alebo zboku, šibalský Aygo X prologue sa vyníma v každom ohľade. Odvážne dvojfarebné vyhotovenie vytvára jedinečný grafický profil, ktorý na ulici upúta pozornosť, pretože zvýrazňuje pripravenosť vozidla vrhnúť sa rovno do akcie. Nová klinovitá línia strechy zvyšuje dynamický charakter a dodáva vozidlu dravší športový imidž, zatiaľ čo špičkové predné svetlomety obopínajú hornú kapotu a vytvárajú tvar podobný krídlu. Nižšie je veľká mriežka chladiča, hmlové svetlá a ochranná doska, ktoré spája šesťuholníkový motív – a všetky tieto prvky dávajú svetu na známosť, že toto auto je pripravené vyraziť. Kamkoľvek. Model Aygo X prologue, praktický a pripravený pre ľudí so slobodným duchom zajtrajška, ponúka aj prvky, ktoré prispejú k ďalšiemu obohateniu ich voľnosti. Zadná ochranná doska ukrýva držiak na bicykle, vďaka ktorej budete môcť útek z každodennosti kedykoľvek premeniť na dobrodružstvo. Na dokonalé zachytenie týchto bádateľských okamihov je k dispozícii akčná kamera ukrytá vo vonkajšom spätnom zrkadle. A napokon, integrovaný strešný nosič zvýrazňuje profil vozidla a súčasne vytvára vizuálne prepojenie so šesťuholníkovými koncovými svetlami, ktoré sú jemnou pripomienkou DNA modelu Aygo. ### Spolupráca inak a lepšie Náročný projekt, ktorým bola tvorba modelu Aygo X prologue za súčasných podmienok, bol veľkou skúškou dizajnového centra ED² a jeho svižného procesu rýchleho a plynulého vývoja dizajnu. Či už spoločne alebo na diaľku, dizajnérsky tím ED² plynulo spolupracoval vo všetkých fázach vývoja, od ručných náčrtov cez digitálne modelovanie a simulácie virtuálnej reality až po 3D „rýchlostné tvary“ a nakoniec samotný automobil.
### Navrhnutý v Európe, určený pre Európanov „Každý si zaslúži skvelé auto. Keď sa pozriem na Aygo X prologue, môžem naozaj s hrdosťou povedať, že Tím ED² vytvoril presne to. Som nadšený, že do segmentu priniesol revolúciu.“ (Ian Cartabiano, prezident štúdia dizajnu ED²). Aygo X prologue je odvážnou ilustráciou toho, aký charakter sa môže ukrývať v malom vozidle. Spoločnosť Toyota s týmto prológom predstavuje nové poňatie segmentu A a ukazuje, ako by sa dal okoreniť.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.