Toto je sedem finalistov na Európske auto roka 2021

Do finálovej sedmičky sa prebojovala aj nová Octavia a Cupra Formentor.
Vydané  Text: 
Nedávno sme vás informovali o 29 finalistoch na Európske auto roka 2021. Dnes už poznáme úzky výber siedmych modelov, ktoré sa prebojovali až do celkového finále. Medzi nimi sa okrem očakávaného Volkswagenu ID.3 nachádza aj niekoľko prekvapení. Každý zo 60 porotcov mal vybrať z 29 finalistov sedem modelov a tie, ktoré sa v ich nomináciách objavili najčastejšie, postúpili do užšej nominácie siedmich finalistov. Volkswagen ID.3 sa považuje za revolučné auto, takže jeho umiestnenie v rebríčku čakali asi všetci. Naopak vcelku prekvapujúci je výber terénneho auta Land Rover Defender, keďže táto kategória áut sa v podobných anketách väčšinou neumiestňuje na popredných priečkach. Nová Škoda Octavia je jediným zástupcom koncernových kompaktných noviniek a prekvapil aj výber modelu pomerne novej značky Cupra, ktorým je športovo ladený crossover Formentor. Ten sme si nedávno mali možnosť tiež vyskúšať a veľmi milo nás prekvapil. Recenziu tohto automobilu si môžete prečítať tu.

Prvá jazda: CUPRA Formentor 2.0 TSI 228 kW – Brave New World

Toto je nové auto snov, ktorého plagáty si budú chlapci lepiť na steny detských izieb a v bunkroch.

O titul víťaza sa uchádza aj elektrický FIAT 500 EV, Citroën C4 tiež s elektrickým pohonom a spomedzi hybridov má svoje zastúpenie Toyota Yaris. Medzi finalistov sa nedostala napríklad [elektrická Honda e](https://www.autoviny.sk/testy/121247/prva-jazda-s-honda-e-toto-je-nova-legenda), žiaden zo štyroch nominovaných modelov Mercedes-Benz ani z troch modelov Hyundai. Európska anketa bola tentokrát ovplyvnená pandémiou koronavírusu, kvôli ktorej sa nekonali štandardné testovacie jazdy porotcov v Dánsku s názvom Tannistesten. Posunutý bol tiež termín vyhlásenie siedmich finalistov, aj keď oficiálne vyhlásenie víťaza je určené na pôvodný dátum 1. marca 2021. Minulý rok 60 porotcov z 27 európskych krajín určilo ako víťaza [Peugeot 208](https://www.autoviny.sk/testy/120324/jazdili-sme-na-elektrickom-peugeote-e-208-oplati-sa-investovat). Kto vyhrá tento rok podľa vás? **Zoznam finalistov** * [Citroën C4 (predstavenie)](https://www.autoviny.sk/novinky/121861/je-to-tu-suv-kupe-za-menej-ako-15-tisic-citroen-zverejnil-slovenske-ceny-modelu-c4) * [Cupra Formentor (OTESTOVALI SME!)](https://www.autoviny.sk/testy/121873/prva-jazda-cupra-formentor-20-tsi-228-kw-brave-new-world) * [FIAT 500 (predstavenie)](https://www.autoviny.sk/novinky/121712/novy-fiat-500-nas-sokoval-skoncil-s-kruhovymi-svetlami-lacnym-interierom-a-pridal-jedny-dvere) * [Land Rover Defender (OTESTOVALI SME!)](https://www.autoviny.sk/testy/121224/videotest-tvrdy-off-road-alebo-vymaknute-suv-preklepli-sme-novy-land-rover-defender) * [Škoda Octavia (OTESTOVALI SME!)](https://www.autoviny.sk/testy/121946/video-vyskusali-sme-octaviu-combi-rs-iv-je-naozaj-sportova) * [Toyota Yaris (OTESTOVALI SME!)](https://www.autoviny.sk/testy/121420/prva-jazda-na-novom-yarise-konecne-ten-slavny-wow-efekt) * [Volkswagen ID.3 (OTESTOVALI SME!)](https://www.autoviny.sk/testy/121788/test-z-elektrickeho-volkswagenu-id3-sa-nam-do-auta-so-spalovacim-motorom-presadalo-tazko)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.