VIDEO: Vyskúšali sme Octaviu Combi RS iV! Je naozaj športová?

Nová ŠKODA OCTAVIA RS iV dostala plug-in hybridný pohon pozostávajúci **z benzínového štvorvalcového motora 1,4 TSI a elektromotora s max. výkonom 85 kW.** Spoločný systémový výkon tak dosahuje max. 180 kW (245 k) a max. krútiaci moment 400 Nm, čo je podľa slov výrobcu vôbec najvyššia základná hodnota, aká kedy bola v modeli RS. **Okrem toho značka sľubuje… Prečítať celé
Vydané Text: 
Nová ŠKODA OCTAVIA RS iV dostala plug-in hybridný pohon pozostávajúci **z benzínového štvorvalcového motora 1,4 TSI a elektromotora s max. výkonom 85 kW.** Spoločný systémový výkon tak dosahuje max. 180 kW (245 k) a max. krútiaci moment 400 Nm, čo je podľa slov výrobcu vôbec najvyššia základná hodnota, aká kedy bola v modeli RS. **Okrem toho značka sľubuje lepšiu dynamiku práve vďaka doplnkovému elektrickému pohonu.** Vysokonapäťová lítiovo-iónová batéria má kapacitu 13 kWh (37 Ah) a z celkového systémového krútiaceho momentu 400 Nm elektrický motor zodpovedá za 330 Nm. Všetok krútiaci moment sa prenáša na predné kolesá. Pravdou však je, že nová Octavia RS iV je pomalšia ako predchodca, pretože z nuly na rýchlosť 100 km/h zrýchli za 7,3 sekundy, zatiaľ čo staršia verzia to zvládala za 6,6 sekundy. **Zmenšila sa aj maximálna rýchlosť, z 250 na 225 km/h, okrem toho sa zmenšila aj nádrž o päť litrov – dôvod nachádzame v inštalácii akumulátorov.** Zaujímavosťou je tiež použitie 6-stupňovej automatickej prevodovky DSG, predtým bola v RS-ke sedemstupňová. **Nová Octavia RS iV je schopná jazdiť výlučne na elektrinu až 60 kilometrov** a teda lokálne jazdiť úplne bez emisií. V praxi to znamená, že vodič bude mať na výber, či bude chcieť jazdiť stopercentne ekologicky alebo zapojiť spaľovací motor a užiť si tak športovú jazdu. Vďaka elektrifikácii pohonu nová Octavia RS iV spĺňa extra prísne emisné normy, ktoré ešte ani len nie sú zavedené do praxe!




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!




ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.