MINI Vision Urbanaut – správa zo vzdialenej budúcnosti?

MINI nie je značkou, ktorá by svet zásobovala množstvom excentrických konceptov. O to prekvapujúcejší je tento aktuálny. Čo ním chce značka povedať?
Vydané  Text: 
Svet automobilov zažíva zaujímavé obdobie. Automobilky sa dnes chvália autami, ktoré na trh dodajú až o niekoľko mesiacov, ba občas až rokov (Tesla). A tak sa pozícia konceptov posúva ďalej, do veľmi vzdialenej budúcnosti. A presne takto sa treba pozerať na aktuálnu novinku kultovej značky MINI. Celkom určite sa zhodneme na tom, že MINI Vision Urbanaut rozhodne za dverami výrobnej haly nečaká. Ukazuje však niečo, na čo realisti čakajú už pomerne dlho. Auto postavené zvnútra von. A keď sa dizajnéri pustia touto cestou, takmer vždy im z toho vypadne dokonale premyslený a variabilný minivan.
**Multifunkčný** Využitie elektrickej platformy ponúka dizajnérom absolútnu voľnosť. A v MINI túto ponuku využili naplno. Napriek tomu, že je koncept dlhý iba 4,46 metra, vnútri ponúka pohodlie obývačky. V štandardnom móde jazdy sú predné aj zadné sedadlá v polohe v smere jazdy, vozidlo má minimalistickú prístrojovú dosku aj volant. Po zastavení zmení poloha prístrojovej dosky, z ktorej vznikne odkladacia polička, predné sedadlá sa otočia a zo zadných vznikne pohodlná pohovka. Všade, kde sa vám bude páčiť, si tak môžete spraviť krátky piknik. Dodajme, že tento talent zmeniť auto na obývačku nie je revolučný, dopriať si ho možno aj pri niektorých súčasných modeloch. Z pohľadu koncepcie tak novinkou zostáva pohyblivá prístrojová doska, výklopné predné sklo a jediné posuvné vstupné dvere. Nastupovať za volant cez bočné posuvné dvere na opačnej strane karosérie sa asi do sériového modelu veľmi pravdepodobne nedostane. Automobilka samozrejme zdôrazňuje, že v prípade interiéru využíva ekologické materiály, ktoré možno plne recyklovať. Auto okrem schopnosti plnej autonómnej jazdy ponúkne aj najmodernejšie informatívno-zábavné funkcie.
**Aktívny dizajn** V zmysle aktuálnych trendov v MINI pristúpili aj k dizajnu exteriéru. Prednú masku aj zadnú časť vozidla z veľkej časti pokrývajú zobrazovacie panely, ktoré ostatných účastníkov premávky informujú napríklad aj o tom, že sa auto pohybuje v automatickom režime, počítať však možno s ich podstatne širším využitím. Do úvahy prichádzajú minimálne dynamické smerové svetlá, či podstatne výraznejšie zadné hmlové a brzdové svetlá. Je tiež pravdepodobné, že sa zobrazovacia intenzita panelov bude automaticky prispôsobovať vonkajším svetelným podmienkam.
Je celkom možné, že je tento koncept reálnym predobrazom automobilovej budúcnosti. Otázne však je, či je tým pravým orechovým pre kultovú britskú značku MINI. Súčasťou jej DNA je totiž nielen kultový tvar karosérie ale aj záplava emócií z jazdy.








Pokračujte na ďalší príspevok »