Je známy nový termín dokončenia diaľnice D1. Nikoho nepoteší

Podľa Ministerstva dopravy SR bude diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc za ideálnych podmienok dokončená v roku, ktorý znie ako sci-fi.
Vydané  Text: 
*AKTUALIZÁCIA (2.8.2020): Pôvodne zverejnený prepis reportáže bol nahradený redakčným textom.* „*Už trinásť vlád plánovalo dokončiť zostávajúce úseky diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc, žiadnej sa to však doteraz nepodarilo splniť. Tá súčasná to už ani nesľubuje, jej dokončenie je tak v nedohľadne*,“ uvádza sa [v reportáži Martina Petra na stránke TV Noviny.sk](https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/2003439_ministerstvo-dopravy-prislo-s-novym-terminom-dokoncenia-d1-je-v-nedohladne) . Za ideálnych podmienok sa má diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc dokončiť až v roku 2030, aj to za ideálnych podmienok. Vzhľadom k skutočnosti, že celý projekt trvá už viac ako 50 rokov, jedná sa o diaľnicu s predpokladanou dĺžkou 512 kilometrov a chýba ešte štvrtina tejto vzdialenosti, je aj rok 2030 skôr optimistický. Viac ako 50 rokov sa Slovensko márne snaží prepojiť svoje najväčšie mestá zo západu na východ diaľnicou, zdá sa však, že ide o nemožnú misiu. Diaľnica D1, ktorej predpokladaná dĺžka je 512 kilometrov je stále nedokončená. K jej skompletizovaniu chýba ešte štvrtina. Ako problémový sa ukazuje spojenie medzi Turanmi a Hubovou s dĺžkou 17,6 km, výstavba ktorého sa musela v roku 2013 kvôli zosuvom pôdy zastaviť. Teraz musia stavebníci začínať odznova. Kritické hlasy tvrdia, že tento odhad, ktorý pre TV Markíza vyslovil Jaroslav Kmeť, štátny tajomník Ministerstva dopravy, je „*málo ambiciózny*“. Údajne by za súčasných nastavení bolo realistické diaľnicu dokončiť do roku 2027. Odhadovaná cena dokončenia diaľnice je približne miliarda eur.

Mám dávať prednosť sprava, ak má ten vpravo stopku? Otázka z praxe od čitateľa aj s riešením

V akom poradí prejdú červené, zelené a modré auto na tejto križovatke, ktorú nájdete v Bratislave?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.