POZOR! Vodiči do 24 rokov nesmú šoférovať auto s výkonom nad 80 kW. Aj také pravidlá platia v obľúbenej dovolenkovej destinácii.

Zatiaľ čo skúsenejší vodiči už poznajú bežné pravidlá cestnej premávky pri jazde v Chorvátsku, **čerství držitelia vodičského oprávnenia by si mali dať pozor.** Tamojšia legislatíva sa totiž na mladého vodiča pozerá o niečo prísnejšie než na Slovensku, za nedodržanie týchto pravidiel vám navyše môže hroziť nielen pokuta, ale aj odmietnutie plnenia poistnej udalosti v prípade nehody…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
Zatiaľ čo skúsenejší vodiči už poznajú bežné pravidlá cestnej premávky pri jazde v Chorvátsku, **čerství držitelia vodičského oprávnenia by si mali dať pozor.** Tamojšia legislatíva sa totiž na mladého vodiča pozerá o niečo prísnejšie než na Slovensku, za nedodržanie týchto pravidiel vám navyše môže hroziť nielen pokuta, ale aj odmietnutie plnenia poistnej udalosti v prípade nehody. Tieto pravidlá je dôležité mať na pamäti aj v prípade, keď vozidlo zapožičiate mladšej osobe v rámci rodiny. **Napríklad pri poskytnutí auta synovi alebo dcére na dovolenku s kamarátmi.** Za mladého vodiča Chorváti považujú od roku 2008 držiteľa vodičského oprávnenia vo veku do 24 rokov. Pre túto skupinu platí celoplošné zníženie rýchlostného limitu mimo obce o 10 km/h. To znamená, že **mimo obce platí 80 km/h rýchlostný limit, potom maximálne 100 km/h na rýchlostných cestách a 120 km/h na diaľniciach.** V prípade využitia mopedu je potom zakázané prekročiť rýchlosť 40 km/h.
Mnohí dovolenkári tiež využívajú benevolentnejší prístup tamojších policajtov k alkoholu za volantom, keďže zákon povoľuje viesť motorové vozidlo aj pod vplyvom alkoholu do 0,5 promile. **Táto tolerancia však neplatí pre mladých vodičov.** Rovnako by si mladí vodiči mali dávať pozor aj na lieky, ktoré vplývajú na schopnosti riadiť vozidlo. Posledné zaujímavé obmedzenie sa týka výkonu motora. **Vodič do 24 rokov v Chorvátsku nesmie šoférovať osobné auto s výkonom motora nad 80 kW.** Za porušenie je pokuta 1000 kún. Druhým dychom však dodávame, že kontrola či pokutovanie zahraničných turistov za porušovanie týchto pravidiel je málo pravdepodobná. Treba však mať na pamäti, že v závislosti od zmluvy môžu v prípade porušenia týchto zákonov pri nehode niektoré poisťovne odmietnuť plnenie. **Pred cestou si preto pozorne prečítajte zmluvné podmienky, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam.** **VIDEOTESTY AMŠ**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.