Z 0 na 100 km/h za 1,1 sekundy?! To teda bude iná raketa.

Zdá sa, že príchod špičkovej športovej Tesly, modelu Roadster 2, je na spadnutie. A aby čakanie dostalo tie správne grády, na svet prenikla informácia, že Elon zvažuje inštaláciu doplnkových raketových motorov!
Vydané  Text: 
Je otázne, či sa tento šialený nápad dostane do reálneho auta, alebo to je iba veľmi šikovný marketingový, akých nám už Elon Musk predviedol neúrekom. Ak totiž niekto dokáže predávať sny, tak je to práve on. Získať viac ako sto tisíc objednávok na auto, v ktorom ešte nikto poriadne nesedel? Pre Muska žiadny problém.
Možná je však aj alternatíva, že sa tento špeciál nakoniec na cesty dostane. Pri sne o aute, ktoré dá stovku za 1,1 sekundy, totiž Musk môže využiť skúsenosti a patenty zo svojich ďalších firiem. ### SpaceX package Už názov špeciálneho balíka výbavy naznačuje, že o ladenie sústavy by sa mala postarať firma SpaceX, ktorá má s raketovými motormi bohaté skúsenosti. V princípe by sa teda malo jednať o štandardný model Roadster 2, ktorý v „civilnej“ verzii zvládne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,1, respektíve 1,9 sekundy (podľa zdroja informácie). O stiahnutie potrebných desatiniek sekundy sa má postarať sústava raketových motorov (vraj ich má byť až desať). A palivo? S najväčšou pravdepodobnosťou padne voľba na dusík.
**Do bežnej premávky?** Je otázne, či bude balík SpaceX package určený pre autá do bežnej premávky, alebo iba pre verzie, ktoré budú ich majitelia preháňať po uzavretých okruhoch. Veď uznajte sami, šoférovať takúto raketu v bežnej premávke by bolo nebezpečné a právo sadnúť si za jeho volant v bežnej premávke by nemal mať každý nevybúrený tínedžer. Následky nezvládnutia auta by totiž mohli byť doslova katastrofické.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.