Zákaz hlučných motoriek počas nedele sa stáva realitou, pridáme sa?

Nemecko sa rozhoduje spraviť krok, ktorý mu budú zaznávať mnohí fanúšikovia dvoch kolies.
Vydané  Text: 
Český motoristický denník [Autobible](https://autobible.euro.cz/nemecko-zvazuje-zakaz-hlucnych-motorek-o-vikendech-stroje-bude-zabavovat/) informuje, že Nemecko zvažuje zaviesť zákaz jazdy hlučných motoriek počas nedieľ a sviatkov. Zákaz by sa mal týkať všetkých motocyklov, ktorých hlučnosť presahuje hranicu 80 decibelov. Takéto motocykle by sa v prípade porušenia zákazu mali rovno zabavovať, aby nemohli minimálne v daný deň ďalej jazdiť. Aktuálne je pre motocykle v Nemecku akustický strop nastavený na 100 decibelov. Návrh nového zákona bude nemecká vláda prejednávať v priebehu júna s tým, že pôvodne o ňom hovorila už minulý rok. Pandémia koronavírusu COVID-19 však zmenila priority. Ak si myslíte, že je to bezprecedentná diskriminácia motocyklistov s výkonnými strojmi, vedzte, že rakúske Tirolsko už medzičasom skutočne zakázalo vjazd hlučnejším motocyklom na určité cesty pod hrozbou pokuty vo výške 220 eur. Táto novinka sa však týka priesmyku Hahntennjoch, ktorý je motorkármi obľúbený a iba v čase od 10. júna do 31. októbra. V prípade Nemecka sa však špekuluje o celoplošnom zavedení, prípadne o obmedzení vjazdu na väčší počet ciest naprieč celou krajinou. Zákaz vjazdu sa tak podľa magazínu dotkne vybraných strojov značek Aprilia, BMW, Ducati či Harley-Davidson, dokonca aj v ich sériovej podobe bez tuningu. Na Slovensku medzičasom prebieha politická i celospoločenská diskusia, či majú v nedeľu ostať obchody zatvorené. Namiesto toho, aby sa rozhodnutie o zatvorení alebo otvorení prevádzkoch ponechalo slobodne na každého podnikateľa, hrozí, že malé podniky budú musieť v čase po pandémii zatvoriť svoje prevádzky na viac ako 50 dní v roku. Otázka, či aj Slovensko pristúpi k zvažovaniu zákazu vjazdu hlučných motoriek na vybrané cesty, je dnes značne irelevantná, ale zaujíma náš váš názor: ### Výsledky prieskumu:

Zákaz hlučných motoriek v nedeľu: Čo si myslia naši čitatelia?

Prinášame vám výsledky prieskumu o tom, či by malo byť v nedeľu na Slovensku zakázané prevádzkovanie hlučných motoriek. Prečo sme sa na to pýtali?

Na Slovensku existujú zóny, v ktorých je potrebné dodržiavať určité pravidlá súvisiace s hlukom, napríklad dopravná značka B32a: Zákaz zvukových výstražných zariadení zakazuje používanie klaksónu, teda ľudovo povedané trúbenia:
B32a: Zákaz zvukových výstražných zariadení a B32b: Koniec zákazu zvukových výstražných zariadení




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »