Zmení sa Audi A4 Avant na nepoznanie?

Bude pre Audi A4 dôležitejšia Európa, USA alebo Čína? Predaje ukazujú celkom jednoznačne.
Vydané  Text: 
Audi A4 sa vyrába od roku 1994 a až v roku 2001 prišla aj karosárska verzia kombi, ktorú výrobca označuje ako Avant. Jedná sa o jedného z najtypickejších predstaviteľov značky so štyrmi kruhmi v Európe a hoci predaje modelu v priebehu posledných desiatich rokov značne klesli, stále sú čísla dobré. ### Európa Počnúc rokom 1997, kedy sa v Európe predalo 231 860 kusov z modelovej rodiny A4, vývoj predaja mierne kolísal a vrchol dosiahol v roku 2006, keď sa z novej A4 predalo až 260 931 kusov. Ako veľmi dobrý sa ukázal aj rok 2008 s 256 349 predanými kusmi, aby napokon á-štvorka začala vykazovať nepriaznivý trend vývoja predaja. V minulom roku **európske predaje** modelovej rodiny A4 dosiahli 102 994 kusov, čo je najslabšia obchodná bilancia od roku 1997. ### Čína Speje dopyt k tomu, že sa Audi A4 a jej verzie stanú minulosťou? Každé auto raz skončí a bude nahradené novým, ale zatiaľ to nevyzerá na to, že by sa výrobca rozhodol tento dôležitý projekt opustiť. Dôvodom je napríklad aj **rastúci záujem v Číne**. Na tamojšom trhu sa naše Audi A4 predáva aj ako A4L, teda Long. Tento trh je vôbec špecifický tým, že európske automobily pre neho pripravujú predĺžené verzie svojich modelov. V priebehu posledných desiatich rokov sa predaje A4 a A4L v Číne viac ako strojnásobili a od výsledku spred pätnásť rokov zväčšili dokonca takmer 16-krát. Keď v roku 2005 Audi v Číne predalo 10 782 kusov modelu A4 (A4L), v roku 2010 to bolo už 59 385 kusov a posledné dva roky si populárny model udržiava predaje nad 167-tisíc kusmi. Trend vývoja predaja je presne opačný ako v Európe. ### Spojené štáty K celkovej bilancii si musíme pripočítať aj **severoamerický trh**, ktorý však dokáže model A4 prijať iba v obmedzenej miere. Dlhodobo sa predaje Audi A4 v Spojených štátoch pohybujú okolo úrovne 35-tisíc kusov ročne, pričom najviac sa predalo v roku 2003 (51 043 kusov) a najmenej v roku 1996 (15 288 kusov). Trend ale nie je priaznivý, minulý rok bol druhým najhorším v histórii s počtom predaných kusov 26 435. ### Audi A4 Avant 2022 Aktuálna verzia Audi A4 Avant je nositeľom modelového ročníka 2020, teda sa jedná stále o úplnú novinku. Grafický dizajnér Christian Schulte, ktorý pre nemecký auto motor und sport pripravuje realistické vizualizácie budúcich modelov áut, sa pozrel aj na Audi A4 Avant v modelovom roku 2022. Vychádza pritom z aktuálneho dizajnového manuálu značky Audi. Túto fotografiu v licencii od Schulte Design prebral slovenský auto motor a šport a my vám ju preto vime exkluzívne sprostredkovať. Predpovede od Schulte Design sa už veľakrát ukázali ako správne, preto môžeme aj my považovať nasledovnú fotografiu za možný obraz budúceho Audi A4 Avant. Môžete pozorovať predné svetlomety a členité vyhotovenie prednej masky v štýle najnovších modelov e-tron Sportback, A3 Sportback a A3 Sedan. Zmena v porovnaní s aktuálnou verziou Audi A4 Avant je očividná a výrazná. Prospeje európskym predajom modelu práve takáto dramatická zmena imidžu?
AUDI A4 AVANT 2022 (foto: Schulte Design pre auto motor a šport)



Zdroje:
https://carsalesbase.com/us-audi-a4/
https://carsalesbase.com/china-audi-a4l/
https://carsalesbase.com/europe-audi-a4/




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!