Bezohľadný vodič džípu v Bratislave zrazil dieťa na prechode, polícia zverejnila video

Nehoda sa odohrala ešte 18. septembra tohto roku na Karloveskej ulici v Bratislave, polícia vydala cenzurované video a upozornenie, ako sa majú vodiči správať v okolí prechodu pre chodcov, ak pri ňom stojí autobus.
Vydané  Text: 
© 2019 Polícia SR - Bratislavský kraj
Chodci sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky a nech si vymyslíme akékoľvek zákony, logicky ich nebudú dodržiavať. Medzi chodcami sú totiž aj deti, ktoré nemajú ako pochopiť všetky tie meniace sa legislatívne zmeny, obmedzenia, príkazy a povinnosti. Deti môžu vedieť iba to, že sa majú v okolí cesty správať rozvážne, majú používať výhradne chodníky a prechody pre chodcov a vždy sa niekoľkokrát dobre obzrieť, než na cestu vystúpia. Na druhej strane sú arogantní a agresívni bratislavskí vodiči, ktorí za volantom telefonujú, prekračujú maximálny rýchlostný limit, nedbajú na ostatných účastníkov cestnej premávky a [cielene ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky](https://www.autoviny.sk/novinky/117989/dalsi-hlupak-v-bratislave-jemu-sa-zipsovanie-nepaci-tak-ohrozuje-ostatnych). Čas od času o ich vyčíňaní informujeme aj na Autovinách, ak sa jedná o veľmi hrubé porušenie základných princípov zodpovedného a dospelého správania. Je to aj tento prípad, o ktorom informovala Facebook stránka [Polícia SR – Bratislavský kraj](https://www.facebook.com/KRPZBA/videos/479965929278409/?v=479965929278409) a následne denník [Topky](https://www.topky.sk/cl/100370/1832945/Drsne-VIDEO-z-Bratislavy–Skolak-vybehol-spoza-autobusu-a-zrazilo-ho-auto–razny-odkaz-policie). Vodič osobného automobilu (pravdepodobne sa jedná o Jeep Wrangler) ignoroval svoju povinnosť dávať pozor pri prejazde prechodom pre chodcov, pred ktorým **v tej chvíli stál autobus**, z ktorého vystupovali ľudia. Medzi nimi aj chlapec, ktorý sa rozbehol po prechode pre chodcov na druhú stranu cesty. Zo záznamu kamery pripevnenej na autobuse je očividné, že **chlapec nedbal na vlastnú bezpečnosť** a po prechode bežal bez toho, aby sa predtým rozhliadol, lenže v tomto prípade je veľmi pravdepodobne jediným skutočným vinníkom nehody vodič džípu, ktorý chlapca zrazil. Vodič automobilu **nielen nezastavil pred prechodom** pre chodcov, keď bolo očividné, že po ňom budú prechádzať cestujúci z autobusu, **navyše ani len nespomalil**. **Chlapec sa po zrážke s autom postavil** na vlastné nohy a odkráčal späť k autobusovej zastávke, pričom záznam neodhaľuje ďalší vývoj situácie alebo to, či vodič svoje auto napokon zastavil. Pripomíname, že napriek očividnej chybe vodiča auta platí **prezumpcia neviny** a nie je možné označiť vodiča automobilu ako za jednoznačného vinníka nehody, preto vyzývame aj na slušnú diskusiu v komentároch. ### Odporúčania od polície SR **Povinnosti pre chodcov**
* Chodci sa pred vstupom na vozovku musia presvedčiť, či tak môžu urobiť bez nebezpečenstva; * Chodci prechádzajúci po priechode pre chodcov musia brať ohľad na vodičov a neprechádzať jednotlivo, ale v skupinách. **Povinnosti pre vodičov**
* Vodiči sú povinní pri obchádzaní stojaceho vozidla pravidelnej verejnej prepravy osôb prihliadnuť na možnosť vbehnutia osôb na vozovku a jazdu prispôsobiť tak, aby neboli ohrozené; * Osobitnú pozornosť musia vodiči venovať, ak ide autobus označený ako autobus prepravujúci deti.
*Komentár autora: Ponúka sa otázka, čo vôbec robiť s vodičom, ktorý sa nakoniec po korektnom a spravodlivom šetrení preukáže ako vinník? Mal by vôbec dostať právo naďalej viesť osobné motorové vozidlá? A ešte k tomu vozidlo, ktoré je alebo pripomína džíp? Nedostane sa zaplatením pokuty takýto vodič späť na cestu, aby sa správal rovnako a napokon niekoho zabil? Samozrejme, každý môže spraviť chybu, ktorá vyústi do smrti niektorého účastníka premávky, ale prím v rozhodovaní o budúcnosti vinníka by mal zohľadňovať charakter jeho previnenia. Ak niekto nespomalí pred prechodom a zrazí preto dieťa vychádzajúce spoza autobusu, je to dôsledok jeho štýlu jazdenia a celkového prístupu k ostatným ľuďom. Ostáva nám dôverovať autoritám.*
Ilustračná fotografia, Jeep Wrangler (2011) © 2010 JEEP




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.