Kabriolet, kupé a Sportback Audi A5 prešli vylepšeniami, prinášame najdôležitejšie informácie

Audi A5 Sportback, Audi A5 Cabriolet a Audi A5 Coupé. Všetky tri karosárske varianty populárnej ápätky sme spoznali naraz a výrobca ukázal aj vrcholový variant S5 Sportback.
Vydané  Text: 
Prvá generácia prišla v roku 2007, rok 2017 sa stal rokom príchodu druhej generácie a tohtoročný autosalón vo Frankfurte bude hostiť debut faceliftu celého modelového radu A5.
Po aktualizácii rodiny A4 začiatkom tohto roka Audi teraz predstavuje podobné osvieženie štýlovejšej zostavy A5 a jej troch štýlov karosérie: Coupe, Cabriolet a Sportback. Audi uvádza, že A5 je „teraz atraktívnejší ako kedykoľvek predtým“. O tomto vás presviedčať nebudeme, posúdiť štýlovosť vozidiel musíte vy, my sa sústredíme na fakty. Bez ohľadu na to, o akú karosársku verziu A5 budete mať záujem, vždy dostanete LED svetlomety ako štandard. Laserové budú za príplatok. [GALLERY id=30157] Pozitívnou zmenou, ktorú priniesol prechod na modelový rok 2020, je dostupnosť novej farby District Green, ktorá dopĺňa zvyšných 11 odtieňov laku. K dispozícii budú štandardné, rozšírené a sériové exteriérové doplnky, pričom každý z modelov A5 vďaka nim získa indvidualistický imidž. Audi poukazuje na to, že nielen horúce verzie S majú sebe vlastnú vizuálnu identitu, ale aj kabriolet A5 sa zmenil natoľko, aby sa už na prvý pohľad zásadnejšie líšil od ostatných dvoch modelov. [GALLERY id=30156] Výrobca vniesol do interiéru imidž a charakter nedávno modernizovaných modelov A4 . To znamená aktualizovaný 10,1-palcový dotykový displej pre informačný systém MMI, ktorý nahrádza otočný volič známy z modelov pred faceliftom. Systém najnovšie beží na platforme MIB3 skupiny Volkswagen s väčším výpočtovým výkonom, takže by mal pracovať plynulejšie, rýchlejšie a teda ešte bezpečnejšie. Pred volantom ostal zachovaný 12,3-palcový digitálny prístrojový štít „Audi Virtual Cockpit“. Európske verzie modelov A5 budú k dispozícii so štyrmi motormi, z ktorých všetky budú ťažiť z mild-hybridného systému a ponúknu s maximálny výkon najmenej 120 kW (161 k). Neskôr budú v predaji aj verzie A5 Coupé 45 TDI quattro s max. výkonom 170 kW (231 k). Najväčším lákadlom je bezpochyby výkonný variant S5 so 6-valcovým 3,0-litrovým preplňovaným vznetovým motorom s výkonom max. 255 kW (342 k) a krútiacim momentom max. 700 Nm. Akcelerácia je vskutku pôsobivá, pre S5 Coupe a S5 Sportback platí zrýchlenie z nuly na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd., maximálna rýchlosť je pre obidve elektronicky obmedzená na 250 km/h. Mimo Európy sa bude Audi S5 predávať s benzínovým motorom TFSI s max. výkonom 260 kW (349 k) a max. krútiacim momentom 500 Nm. [GALLERY id=30158] Audi začne s predajom aktualizovaných modelov A5 a S5 v Európe tento rok na jeseň a prvé kúsky si budete môcť zadovážiť ako A5 Edition One. Maximálne výkony motorov budú dosahovať najmenej 140 kW. Tieto vozidlá dostanú štandardne športové odpruženie, exteriérový dizajnový paket S Line s čiernymi akcentmi a zákazníci budú mať výber z nasledujúcich odtieňov: Daytona Gray, Quantum Gray a vyššie uvedenej zelenej. Vo vnútri si kupujúci budú môcť vyberať z balíkov Selection alebo S Line. Najlacnejšia A5 sa bude v Európe predávať za minimálne 42 900 eur, bude sa jednať o motorizáciu s benzínovým motorom A5 Coupe 40 TFSI.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »