Volvo začalo s testovaním ochranných prilieb. Budeme ich nosiť v autách?

Volvo a POC vvíjajú ako prví na svete sériu nárazových testov na preverenie odolnosti cyklistických prilieb pri zrážke s automobilom.
Vydané  Text: 
Značka Volvo si pred časom stanovila veľmi ambiciózny cieľ: od roku 2020 v nových vozidlách Volvo nikto neumrie a ani sa vážne nezraní. S tým ale súvisí aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky, napríklad chodcov a cyklistov. Volvo v spolupráci so švédskym výrobcom cyklistických pomôcok vyvíja štandard pre nárazové testy, ktorých cieľom je odhaliť klady a nedostatky cyklistických prilieb. Je to prekvapujúce, ale v súčasnosti používané postupy pri testovaní cyklistických prilieb sú pomerne primitívne; prilby sa púšťajú z rôznych výšok na rovný alebo šikmý povrch, čo však nezohľadňuje možné situácie pri zrážke cyklistu s vozidlom. Cieľom projektu spoločností Volvo a POC je tieto testy rozšíriť a zdokonaliť, uvádza tlačová správa výrobcu. Ako presne nové testy prebiehajú zatiaľ nevieme, ale zúčastnené spoločnosti sa zaviazali, že všetky výsledky projektu zverejnia. Takže odpoveď na otázku v nadpise článku, či budeme v autách nosiť ochranné prilby, znie *nie*. Účasť Volva na tomto projekte súvisí s jeho veľkolepou bezpečnostnou stratégiou.
Tento výskumný projekt je súčasťou širšieho projektu, ktorého cieľom je získať poznatky o rôznych typoch dlhodobých zranení cyklistov pri nehodách a vyvinúť technológie, ktoré prinesú zvýšenie bezpečnosti na cestách. Zúčastňujú sa na ňom spoločnosti Volvo Cars, POC, Kráľovský technický inštitút KTH, MIPS a Autoliv. Projekt je čiastočne financovaný švédskou vládnou agentúrou Vinnova. Samotné automobily značky Volvo vedia rozpoznať cyklistov na ceste od roku 2013, jednalo sa o vylepšenie technológie detekcie chodcov z roku 2010.

Volvo obmedzí rýchlosť áut na 180 km/h: zisťovali sme podrobnosti a ako sa novinka dotkne Slovenska

Kedy bude nové obmedzenie platné na Slovensku a bude sa dať bezpečnostná funkcia deaktivovať?

/es




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »