Uber hlási po roku návrat na slovenský trh

Spôsoby, akými sa ľudia pohybujú po mestách sa menia na celom svete a Slovensko sa s novými reguláciami zaradilo na čelo.
Vydané  Text: 
Od 1. apríla 2019 vstupuje do platnosti nový zákon o cestnej premávke, vďaka ktorému sa Uber rozhodol vrátiť na Slovensko. Podľa nových pravidiel musia šoféri Uberu a podobných spoločností spĺňať dve základné podmienky. Ich povinnosťou je zaregistrovať sa ako vodiči vozidla taxislužby a musia mať tiež koncesiu, resp. pracovať pre niekoho, kto ju má. Zabudnúť nesmú ani na zapísanie svojho vozidla ako vozidla taxislužby v koncesii. Ako registrovaní vodiči si tiež musia vybaviť doklad o psychickej a zdravotnej spôsobilosti. Uber v súčasnosti oslovuje aj svojich bývalých vodičov, ktorí môžu prostredníctvom aplikácie vyplniť všetky potrebné údaje a nahrať do nej potrebné dokumenty. Noví záujemcovia o prácu pre Uber potrebujú pozvánku, ktorú je možné získať na jeho facebookovej stránke.

Slovenskí taxikári od 1. apríla fungujú po novom, protestujúcim sa novinky páčiť rozhodne nebudú

Slovenská legislatíva sa nakoniec prispôsobuje modernému zákazníkovi. Klasickí taxikári z toho môžu ťažiť.

Generálny manažér Uberu pre Centrálnu a východnú Európu, Ash Kebriti, sa vyjadril, že ich prioritou bude v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch podporiť vodičov v tom, aby absolvovali proces získavania potrebných licencií a mohli tak pre nich pracovať. H ovoril tiež o tom, že vyvíjajú služby, ktoré pomôžu riešiť rastúce potreby Slovenska a zodpovedným spôsobom formovať budúcnosť mestskej mobility. K ďalším novinkám patrí aj **vylepšená aplikácia**, ktorá má slúžiť nielen zákazníkom, ale aj šoférom. K hodnotnoteniu šoféra hviezdičkami môže zákazník pridať aj sprepitné pre šoféra, s ktorým bol spokojný. Šofér by mal mať možnosť četovať priamo so zákazníkom, samozrejmosťou bude aj anonymizácia telefónneho čísla a meniť sa budú aj ceny. Uber je možné opäť si objednať od 25. apríla. Ide teda o dobre cielené načasovanie, keďže sa blížia Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a Uber počas nich plánuje previezť desiatky tisíc ľudí, ktorí prídu do Bratislavy na túto športovú udalosť roka.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.