Revolučná batéria Innolith umožní elektromobilom dojazd až tisíc kilometrov

Okrem vysokej energetickej výťažnosti sú batérie novej generácie bezpečnejšie a jednoduchšie na výrobu.
Vydané  Text: 
Jedným z limitujúcich faktorov súčasných elektromobilov je ich dojazd. V tejto „disciplíne“ môžu elektrické vozidlá zatiaľ len ťažko konkurovať autám so spaľovacími motormi, je teda pochopiteľné, že na vývoji lepších akumulátorov pracujú nielen automobilky, ale aj nezávislé spoločnosti. S údajným prelomom v danej oblasti teraz prichádza nemecká firma Innolith, ktorá oznámila, že v laboratóriu vyvíja dobíjateľnú batériu s energetickou hustotou 1000 Wh/kg . Súčasné elektromobily by s takými akumulátormi mali bez problémov prejsť na jedno nabitie aj viac ako tisíc kilometrov. Ale ako to už pri podobných projektoch „revolučných batérií“ býva, takéto pútavé údae dosahujú v laboratóriu. Stále je však možné, že po rokoch vývoja doženú lithium-iónové batérie, ktoré sa evolučne tiež stále vylepšujú. Tvorcovia sa popýšili tvrdením, že je ich riešenie jednoduché na výroby, ekonomicky výhodné a navyše má celú paletu ďalších výhod. Dlhšia dojazdová vzdialenosť nie je jedinou výhodou novej technológie z Nemecka. Vďaka tomu, že sa pri výrobe nepoužívajú žiadne drahé exotické materiály, môžu výrobcovia (a teda snáď aj zákazníci) počítať s doslova „radikálnym“ znížením nákladov. Teraz príde fráza ako z telešopingu, ale z hľadiska výhod to **ešte stále nie je všetko!** Innolith používa nehorľavý anorganický elektrolyt, čo znamená vyššiu bezpečnosť v porovnaní s dnes bežne používanými akumulátormi, ktoré používajú horľavý a organický elektrolyt.
Akumulátory Innolith Energy Battery sa na trh dostanú najprv v Nemecku ako súčasť pilotného projektu. Neskôr bude technológia pravdepodobne licencovaná ďalším významným výrobcom batérií a automobilov. Očakáva sa, že vývoj, uvedenie do komerčného predaja a popularizácia potrvajú tri až päť rokov. V licenčných zmluvách si firma plánuje ponechať kontrolu nad všetkými dodávkami špeciálnych chemikálií, aby chránila svoje technologické postupy a výrobné tajomstvo. Revolučný akumulátor je výsledkom niekoľkoročnej práce odborníkov firmy Innolith, ktorí sa primárne zamerali na anorganické elektrolyty a ich aplikáciu v dobíjateľných batériách. Testy ukázali schopnosť absolvovať viac ako 55-tisíc cyklov úplného vybitia, čo je desaťkrát až stokrát viac ako umožňujú dnes používané lítium-iónové batérie.
**Áno, myslíme si to isté, čo vy: znie to až priveľmi dobre**. Vždy, keď sa na internete objaví podobná novinka, zvyčajne všetky informácie o nej prichádzajú od jej výrobcu a preto sa jedná zvyčajne o veľmi pozitívne správy. Ako sa technológia ujme na trhu, či bude v praxi schopná dodávať dostatok energetickej výťažnosti a či budú jej ceny nastavené rozumne, ukážu až nasledujúce roky. Len pre zaujímavosť, bežná Tesla Model S 100D dokáže s existujúcimi plne nabitými akumulátormi prejsť vzdialenosť okolo 540 kilometrov. Ak by namiesto nich dostala batérie Innolith Energy Battery, mala by zvládnuť na jedno nabitie až 970 kilometrov .








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.