Servis

Môžete si umyť motorový priestor svojpomocne? Na čo si dať pozor?

Keď otvoríte kapotu a vidíte tie nánosy špiny v motorovom priestore, prvá myšlienka je jednoducho to poriadne umyť. Je to však bezpečné?

Prinášame niekoľko tipov, ako umyť motorový priestor bezpečne.
Vydané  Text: 

Zatiaľ čo umývanie automobilu ako takého je vecou zvyku a väčšina motoristov svoje auto umýva aspoň raz za pol roka, názory na umývanie motorového priestoru sa rôznia.

Kedy to má naozaj zmysel a ako by ste mali postupovať?

Nemecký autoklub ADAC uvádza: „Ak je motorový priestor veľmi znečistený, odporúča sa umývanie parou, ako to ponúkajú mnohé dielne a autoumyvárne.“

Umývať si motor svojpomocne ale nie je práve najlepší nápad, môže dokonca spôsobiť vážne škody, varuje magazín. Preto, ak máte pochybnosti, mali by ste vždy nechať prácu profesionálov.

Kedy sa odporúča umyť motorový priestor?

Nech to znie akokoľvek, motorový priestor je potrebné umývať len vo výnimočných situáciách.

Umytie je vhodné vtedy, keď je motorový priestor silne znečistený olejom, ak sa po jazde v teréne nahromadili nečistoty ako blato či vegetácia, ak sa do motorového priestoru dostala cestná soľ v zime, po poškodení kunou alebo ak chcete predať svoje auto.

Dôvod je prozaický. Moderné automobily majú motorový priestor zospodu chránený proti korózii, teda bežné znečistenie ako také im veľmi neškodí. V prípade lístia alebo prevažne suchej špiny  zvyčajne postačí vysávač, ručná kefa alebo handrička.

To, čo môže priniesť problémy, je umývanie tekutinami.

V motorových priestor nielen celkom nových automobilov je veľa elektronických komponentov. Pri nesprávnom čistení, napríklad väčším množstvom vody, by sa mohli niektoré elektronické a elektrické komponenty poškodiť. Následne by sa už auto nedalo naštartovať alebo by mohli zlyhávať bezpečnostné systémy.

Niektorí výrobcovia dokonca vyslovene neodporúčajú umývanie s tým, že takéto poškodenie môže viesť k strate záruky.

Umývanie motorového priestoru wapkou nie je dobrý nápad.

Kde si môžem dať umyť motor?

Len v umývacích priestoroch s odlučovačom oleja. Kvôli riziku úniku zvyškov oleja a hrozbe znečistenia životného prostredia neprichádza do úvahy  väčšina samoobslužných umývacích staníc, napríklad známych wapiek.

Ak máte motorový priestor vozidla znečistený natoľko, že vám spôsobuje starosti, najlepším riešením bude obrátiť sa na ručnú autoumyváreň alebo pri svojpomocnom umývaní postupovať zvlášť šetrne.

Najlepšie je motorový priestor umývať šetrne, teda bez veľkého množstva vody a handričkou, kefou či vysávačom s primeraným výkonom.

Ako mám postupovať pri umývaní motorového priestoru?

Odpojte batériu a očistite väčšie nečistoty ručne, prípadne pomocou ručného vysávača.

Nechajte motor úplne vychladnúť: použitie čistiacich prostriedkov a studenej vody by mohlo spôsobiť deformáciu niektorých dielov okolo motora.

Použite špeciálny prostriedok na čistenie motora a nechajte krátko pôsobiť na úplne vychladnutom motore. Potom ho dôkladne poutierajte handrou namočenou v studenej alebo vlažnej vode.

Po zaschnutí všetkého použite špeciálny konzervačný prostriedok, ktorý zabráni novej kontaminácii.

Vyhnite sa používaniu vysokotlakových a parných čističov; nešetrným použitím mohli by spôsobiť deformáciu alebo vniknutie vlhkosti do citlivých častí.

Pred vodou chráňte najmä elektronické súčiastky, ako sú riadiace jednotky, alternátory alebo poistkové skrinky, lepením a/alebo zakrytím.

Prejazd cez veľkú mláku za dvetisíc eur. Vode na ceste sa radšej autom vyhnite

Zákazník dal skrytú kameru do auta odovzdaného do servisu. Odhalil tak neoprávnené používanie na autoškolu

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.