TECHNOLÓGIE

Takto vyzerá pokrok: Mercedes vybavil takmer milión áut umelou inteligenciou ChatGPT obyčajným hlasovým pokynom

Mercedes očakáva, že sa vďaka umelej inteligencii jeho hlasový asistent stane najlepším na svete.

Účasť na beta programe je dobrovoľná, napriek tomu ju akceptovalo viac ako 900-tisíc vodičov.
Beta fáza testovania začala 16. júna 2023 v Spojených štátoch, výrobca pritom zaručuje ochranu údajov.
Vydané  Text: 

ChatGPT v Mercedesoch

Automobily značiek Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-EQ a Mercedes-Maybach s infotainmentom MBUX už dnes disponujú pravdepodobne najlepším hlasovým asistentom na súčasnom trhu.

Hlasový asistent je známy svojím intuitívnym ovládaním, ako aj veľmi rozsiahlym portfóliom: cestujúci si už v súčasnosti môžu vypočuť odpovede na otázky týkajúce sa športových výsledkov, počasia alebo okolia – a dokonca môžu riadiť svoju inteligentnú domácnosť.

ChatGPT teraz dopĺňa toto intuitívne hlasové ovládanie prostredníctvom hlasového asistenta Hey Mercedes. Zatiaľ čo väčšina hlasových asistentov je obmedzená na vopred definované úlohy a odpovede, ChatGPT využíva tzv. veľký jazykový model. Vďaka tomu sa výrazne zlepší schopnosť rozumieť prirodzenému jazyku. Rozšírila sa aj rozmanitosť tém, na ktoré dokáže hlasový asistent odpovedať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Vodiči a pasažieri vo vozidle sa tak môžu tešiť na hlasového asistenta, ktorý nielen prijíma konkrétne prirodzené hlasové príkazy týkajúce sa vozidla, ale dokáže viesť aj konverzácie. V budúcnosti tak dostane odpoveď každý, kto hlasové ovládanie požiada, aby mu povedalo zaujímavé fakty o cieľovej lokalite, prípadne navrhlo nové nápady na recept alebo odpovedalo na otázky týkajúce sa vedomostí.

Vozidlo poskytuje všetky informácie hlasom, takže vodič môže ustavične sledovať dopravnú situáciu. Ruky pritom zostávajú na volante a Mercedes zaručuje bezpečnosť osobných údajov.

Čo je to ChatGPT?

O umelej inteligencii (AI) sa najčastejšie hovorí a píše práve v súvislosti s ChatGPT. Podľa niektorých je to iba prirodzená evolúcia technológií, iní v službe vidia nástroj na zotročenie ľudstva počítačmi, ďalší zasa AI vnímajú ako užitočného pomocníka, ktorý im môže dokonca pomôcť zarobiť na internete.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

ChatGPT je nástroj na chatovanie, ktorý využíva technológiu jazykového modelu GPT (Generative Pre-trained Transformer) na generovanie odpovedí na základe predchádzajúcej konverzácie. Tento nástroj umožňuje užívateľom komunikovať s počítačom v reálnom čase, pričom počítač dokáže generovať súvislý text prakticky na akúkoľvek tému.

Použitie ChatGPT môže byť užitočné pre rôzne úlohy, ako napríklad poskytovanie zákazníckej podpory, konverzáciu s chatbotmi alebo dokonca aj ako nástroj pre zlepšenie komunikácie v rámci tímu. Azda najslávnejším použitím technológie je jej zneužívanie študentmi na písanie domácich úloh, kedy dokáže priam excelovať – avšak je potrebné naučiť sa zadávať mu správne pokyny.

ChatGPT pritom nie je jediný AI model, s ktorým dnes viete komunikovať, ale svojimi schopnosťami si získal priazeň aj medzi odborníkmi.

A teraz nadišiel čas, aby sa stal aj aktívnou súčasťou autopriemyslu v nových Mercedesoch.

Mercedes-Benz integruje ChatGPT prostredníctvom služby Azure OpenAI Service, pričom využíva možnosti cloudovej platformy a platformy umelej inteligencie od spoločnosti Microsoft.

Ako sa zapojiť do testovania?

V súčasnosti prebieha testovanie novej služby v Spojených štátoch na viac ako 900-tisíc automobiloch. Vstup do programu prebehol vskutku vydarene: stačí vozidlu povedať: „Hey Mercedes, I want to join the beta programme“.

V rámci beta programu, ktorého testovanie má trvať predbežne tri mesiace, sa spoločnosť Mercedes-Benz bude usilovať o to, aby si zákazníci v USA ako „Early Adopters“ (skorí osvojitelia) mohli vo svojich vozidlách vyskúšať najnovšie technológie.

Vývojári na základe toho dúfajú, že získajú užitočné poznatky o určitých otázkach, čo im umožní určiť presné priority pri ďalšom vývoji hlasového ovládania. Získané poznatky majú byť zapracované do stratégie zavádzania veľkého jazykového modelu na ďalších trhoch a v ďalších jazykoch.

Pre slovenských zákazníkov sa tak naskytuje príležitosť komunikovať s najvyspelejšou technológiou hlasového asistenta priamo v slovenčine. Typickým nedostatkom hlasových asistentov v automobiloch je totiž ich neschopnosť komunikovať v slovenskom jazyku. Pre Slovensko zatiaľ testovanie technológie dostupné nie je.


Zdroje:  Mercedes-Benz








Pokračujte na ďalší príspevok »