Hyundai ukončuje výrobu dôležitého modelu! Jeho odkaz sa zapíše do histórie značky

Hyundai v júli 2022 oficiálne ukončuje výrobu liftbacku IONIQ.
Vydané  Text: 
V čase uvedenia na trh v roku 2016 bol tento model **prvým automobilom na svete, ktorý ponúkal hneď tri elektrifikované pohonné jednotky – hybridnú, plug-in hybridnú aj čisto batériovú elektrickú.** Celosvetové ukončenie výroby modelu IONIQ je výsledkom plánovaného rozhodnutia značky Hyundai s cieľom uspokojiť meniace sa požiadavky spotrebiteľov v automobilovom sektore. IONIQ však zostane skutočným priekopníkom, ktorý priniesol do odvetvia čerstvý vietor a vydláždil cestu k úspešnému príbehu, ktorý dnes Hyundai píše s aktuálnymi elektrickými modelmi. Model IONIQ je pionierom v masovej výrobe a vývoji elektrifikovaných vozidiel Hyundai. Na európskom trhu sa z neho od konca roka 2016 **do decembra 2021 predalo 135 692 kusov a aj z pohľadu predajných čísiel svoju úlohu splnil dokonale.**
### POMENOVALI PO ŇOM ZNAČKU Liftback IONIQ, inšpirovaný konceptom i-oniq, vytvoril inovatívne a priekopnícke dedičstvo. **I-oniq debutoval na ženevskom autosalóne v roku 2012 a slúžil ako predchodca sériového modelu IONIQ.** Pri svojom uvedení na trh v roku 2016 bol IONIQ chválený za svoj dizajn. Ten ho odlišoval od iných vozidiel nielen dizajnom, ale aj fantastickým aerodynamickým výkonom. **Hladké línie a plynulý tvar vozidla zabezpečili modelu IONIQ vtedy najlepšiu hodnotu Cd v triede (0,24), vďaka čomu sa znížil odpor vzduchu a zlepšila sa spotreba paliva.** IONIQ dlho patril k vôbec najefektívnejším elektromobilom na svete.
Vynikajúca efektívnosť IONIQ-u pripravila pôdu pre ďalší pokrok automobilky Hyundai v oblasti elektrifikovaných modelov. **Položila základy pre elektrifikované modely Hyundai a samostatnú značku IONIQ,** ktorú automobilka používa na označenie novej generácie svojich plne elektrických modelov, napr. IONIQ 5 alebo prichádzajúci IONIQ 6. Okrem uznania za pokroky v účinnosti a dizajne bol IONIQ oceňovaný aj pre zážitok z jazdy, ktorý poskytoval. Komplexný bezpečnostný balík tomuto modelu zaistil najlepšiu ochranu vo svojej triede naprieč všetkými tromi pohonnými jednotkami a počas celej svojej životnosti si udržal 5-hviezdičkové hodnotenie Euro NCAP.
### OCEŇOVANÝ Po uvedení na trh v roku 2016 bol IONIQ chválený za svoj dizajn. Na konte má prestížne ocenenia Red Dot Design Awards a dve ocenenia Good Design Awards za sebou. **V rokoch 2017 až 2019 bodoval v hodnoteniach ADAC Ecotest, Green NCAP a získal aj ocenenia Women’s World Car of the Year – Ženské auto roka.** IONIQ za sebou zanecháva odkaz uznania aj vďaka prestížnym oceneniam Auto roka v Nórsku, Švédsku a Francúzsku.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.