Nie, šoférovať a telefonovať nezvládnete. Toto je 9 najčastejších príčin dopravných nehôd

Najčastejšie dôvody havárií a tipy ako sa im vyvarovať
Vydané  Text: 
### 9 najčastejších príčin dopravných nehôd Byť účastníkom dopravnej nehody je stresujúca situácia a jej následky môžu tento stres ešte znásobiť. Následky sú často desivé, ba priam fatálne – počnúc zranením, škodou na majetku, účtami za lekársku starostlivosť až po prípady, ktoré končia smrťou. **Poznanie príčin nám môže pomôcť vyhnúť sa zapojeniu do vlastnej zrážky**, predstavíme si najčastejšie dôvody a možnosti ako sa im vyhnúť. **1. Roztržitá jazda a nepozornosť za volantom** Roztržitá jazda je **najčastejšou príčinou nehôd** na celom svete. Roztržitý vodič je ten, ktorý počas jazdy nevenuje šoférovaniu plnú pozornosť. Vo veľa prípadoch časť pozornosti venujeme mobilnému zariadeniu, spolucestujúcim alebo fajčeniu či jedeniu. Pamätajte si, že vašou jedinou úlohou, keď sedíte za volantom, je dostať sa tam, kam idete, bezpečne. **2. Rýchla jazda** Všetci sme už zažili, že okolo nás na diaľnici prefičali vodiči, aj keď sme sami prekračovali povolenú rýchlosť. Nie je neobvyklé, že ľudia idú 20, 30 alebo dokonca 40 km/h nad povolenú rýchlosť. Majte na pamäti, že čím rýchlejšie idete, tým kratší je váš reakčný čas. Ak **potrebujete zabrániť nehode keď idete 40 km/h nad limit, je veľká pravdepodobnosť, že sa nehode vôbec nezabráni**. Hlavnými príčinami nehôd spojených s prekročením rýchlosti sú meškanie do práce, či na stretnutie a držanie kroku s premávkou.
**3. Jazda pod vplyvom alkoholu** Každý, kto pije a sadne si za volant, predstavuje nebezpečenstvo pre seba i ostatných. Keď pijeme, naše zmysly a kognitívne funkcie sú otupené. Naše **reakčné časy sa spomaľujú a rozhodovacie schopnosti sú ohrozené**. Ak sa rozhodnete piť, nájdite si triezveho šoféra alebo iný odvoz a za volant nesadajte. **4. Bezohľadná jazda** Myšičky, tlačenie sa na auto, odstrihnutie ostatných vodičov, to sú príklady bezohľadnej jazdy a každý z nich môže spôsobiť veľmi vážnu nehodu. Ak uvidíte niekoho okolo seba takto jazdiť takto, najrozumnejšie čo môžete urobiť je ustúpiť a dať mu priestor. **5. Nepriaznivé počasie** Presnejšie povedané, dážď a sneh. Voda a ľad spôsobujú klzké vozovky čo ma často za následok, že sa autá dostanú do šmyku. Ak ste v búrke, jazdite mimoriadne opatrne. Aj keď si myslíte, že sa vaše pneumatiky držia na ceste tak, ako by mali, a situáciu máte pod kontrolou, je vysoká šanca, že z**ákony fyziky budú pracovať a vaša trajektória sa vychýli**. **6. Neskúsení vodiči** Predovšetkým mladí vodiči, no mnohokrát aj starší vodiči, ktorí majú čerstvý vodičský preukaz sú nebezpeční kvôli svojej neskúsenosti. Začiatočníci, ktorí sú konfrontovaní s novou situáciou nemusia vedieť, ako reagovať. Ak sa vám zdá niekoho štýl jazdy nazvime to podozrivý, je možné, že ste **narazili na čerstvého alebo sviatočného vodiča**, a najlepšie v danej situácií je dať mu priestor a držať si rozumný odstup.
**7. Nočná jazda** Mnoho ľudí nevie, že jazda **v noci zvyšuje riziko nehody takmer na dvojnásobok**! Môže byť náročné zistiť, čo je pred vami alebo sa na vás valí zboku. Buďte preto obozretní a venujte jazde maximálny fokus. **8. Prejazd na červenú a ignorácia STOP-ky** Približne **40% dopravných nehôd sa stane na križovatkách**, pričom príčinou je jazda na červenú alebo stopka. Nestojí za to snažiť sa ušetriť jednu alebo dve minúty, aby ste riskovali zranenie alebo dokonca zabitie seba alebo iných. **9. Únava** Ospalosť alebo úplné vyčerpanie môžu narušiť schopnosť vodiča správne reagovať a rozoznávať podmienky na ceste. Vodiči si často skracujú dlhšiu trasu, tým, že **nezastavujú na pumpách a odpočívadlach a snažia sa odšoférovať čo najviac kilometrov naraz**. Nepreceňujte sa a doprajte si prestávky, aj 10 minút vie urobiť svoje – dajte si kávu, snack alebo si len tak ponaťahujte nohy a nadýchajte sa čerstvého vzduchu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!