Kto je na vine v tejto situácii? Kamión alebo vodič auta? (video)

Nasledujúce video zachytáva situáciu na ceste v zahraničí, pri ktorej došlo k nehode medzi osobným automobilom a nákladným vozidlom. Nákladné vozidlo odbáčalo práve v čase, keď ho na prerušovanej čiare zľava predbiehalo iné vozidlo. Kto je v tomto prípade na vine?
Vydané  Text: 
Slovenský Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 upresňuje aj podobné situácie na cestách. Platí, že sa u nás predbieha výlučne zľava, čo vodič osobného vozidla splnil. Ďalej platí, že sa predbieha iba tam, kde je to dovolené, čo opäť vodič osobného vozidla splnil. Vodič nákladného vozidla, ktoré odbáčalo z hlavnej cesty na vedľajšiu doľava, má dávať prednosť vozidlám idúcim spredu a o zmene smeru jazdy informovať zapnutím smerového svetla, čo splnil. V tomto prípade sa dá považovať za vinu vodiča osobného vozidla, že predbiehal nákladné vozidlo, hoci to už informovalo o zmene smeru jazdy zapnutým smerovým svetlom. Zároveň platí, že ak vodič nákladného vozidla v spätnom zrkadle videl, že iné nákladné vozidlo idúce za ním je predbiehané, nemal povinnosť osobné vozidlo pustiť, natokoľko sa správne mohol domnievať, že sa osobné vozidlo zaradí za neho. Máme za to, že vinníkom tejto dopravnej nehody je vodič osobného automobilu, ktorý nahrával video. Video nahral používateľ naceste

Pol sekundy od nehody: Na Felícii v protismere pri Oravskom Podzámku

Stačilo veľmi málo, aby sa z predbiehania stal fatálny životný omyl. Vodič starej Škody Felicia precenil svoje schopnosti a nepodarilo sa mu predbehnúť kamión včas, dostal sa tak do konfliktu s protiidúcim autom, ktoré bolo vybavené autokamerou. Chýbalo možno iba pol sekundy alebo chvíľka nepozornosti vodiča s kamerou, aby sme v televíznych správach počuli o ďalšej smrteľnej nehode.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!