Nový model

Brutálny pick-up KIA TASMAN na prvých fotografiách. Výroba a predaj na Slovensku sú len divokou špekuláciou, hoci model má byť globálny

Podľa neoficiálnych údajov značka ohlási svoje nákladné vozidlo už na jar tohto roku. Očakáva sa, že model bude globálny, teda by mal byť v predaji aj na Slovensku.

Vydané  Text: 

To, že sa Kia konečne rozhodla vyrábať pick-up, je známe už dlhší čas. Zamaskované testovacie prototypy zachytili paparazzi už viackrát a dnes máme možnosť  zverejniť najnovšie zábery: boli zhotovené na domácej pôde juhokórejskej značky, video bolo zverejnené na kanáli YouTube Woopa TV.

Kia nedávno formálne zaregistrovala názov Tasman a má sa za to, že je určený práve pre nákladné vozidlo typu pick-up.

Auto sa fotografiách a videu ešte nezbavilo kamufláže, no už môžeme odhadovať, aký bude mať dizajn. Kuriózne je, že predtým zverejnené zábery spredu v podstate kopírovali aktuálne SUV Kia Mohave. Ale pick-up má na nových záberoch napokon originálny vzhľad. Spoločnosť pravdepodobne predtým používala dizajn z Mohave ako krytie, ale teraz vidíme produkčnú karosériu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nápadnejšími vonkajšími prvkami modelu Kia Tasman sú maska ​​chladiča s masívnymi vertikálnymi lamelami, veľké spätné zrkadlá a vertikálne jednotky svetlometov. Okrem toho sú na podbehoch pôsobivé plastové obklady.

Predpokladá sa, že pick-up má rámový podvozok a ponuka motorov bude zahŕňať naftové motory. Napríklad vyššie spomínané SUV Kia Mohave je na juhokórejskom trhu dostupné s turbodieselom V6 3.0 s výkonom 257 koní. Pick-up značky Kia bude mať pohon všetkých kolies.

Podľa predbežných informácií sa Kia Tasman stane globálnym modelom a očakáva sa spustenie predaja v Austrálii – miestne médiá píšu, že značka oficiálne ohlási pick-up v marci. Keby išlo o globálny model, teoreticky sa mohol dostať aj do slovenského predaja, avšak nemožno s európskym priestorom počítať ako s niečím istým. Prípadné špekulácie, že by sa nový pick-up Kia Tasmam mohol vyrábať v slovenskom závode pri Žiline, sú teda celkom nepodložené a fakticky nerealistické.

Fotogaléria: prvé zábery Kia Tasman

Kia Tasman vo verzii double cab, teda so štyrmi až piatimi sedadlami v interiéri a dovedna štyrmi dverami. Za pozornosť stojí pomerne rovné a strmé čelné sklo, ktoré uľahčí prácu s nalepovacím príslušenstvom, a strešné nosiče.

Napriek zakrytiu predných partií vidíme vertikálne usporiadané predné svetlomety a vskutku hranatý dizajn kapoty. Oprávnene sa tak domnievame, že pick-up Kia Tasman by mohol nápadnejšie pripomínať aktuálnu vlajkovú loď značky, elektromobil EV9, alebo veľké SUV Mohave.

Na ďalších stranách nájdete fotografie interiéru, korby, ako aj celkový pohľad na pick-up a detail predných svetiel.

<!–nextpage–>

Detail predných svetlometov: očakáva sa štandardná podpora Full LED svetlometov prostredníctvom vertikálnych svetelných jednotiek, ako to má napr. Kia EV9 alebo Kia Mohave. Vo vyšších stupňoch výbavy očakávame svetlomety so schopnosťou tienenia svetelného lúča.

Celkový pohľad na Kia Tasman odhaľuje veľkorysé proporcie, vysoký podvozok a kolesá, ktoré sú evidentne pripravené na jazdu v teréne.

Na ďalšej strane sú fotografie interiéru a korby

<!–nextpage–>

Klasická páka prevodovky, konvenčné štartovacie tlačidlo a elektronická parkovacia brzda na stredovej konzole naznačujú, že Kia Tasman bude poháňaná spaľovacím motorom. Sedadlá sú čalúnené do zrejme do imitácie kože. Viditeľné sú tiež veľké odkladacie priestory vnútri so svetlým vnútrom.

Nielen veľký priestor na hlavy a nohy zadných pasažierov, ale tiež praktické riešenia: v interiéri Kia Tasman nechýba vešiak na zadnej strane predného sedadla, rozmerné odkladacie priestory či vyklápacie operadlo stredového sedadla.

Zadná korba je úplne zakrytá plachtou, môžeme iba odhadovať, že dĺžka ložnej plochy Kia Tasman bude presahovať 1,5 metra.

KIA MOHAVE, na ktorom by mohol byť pick-up TASMAN vystavaný.









Pokračujte na ďalší príspevok »