NOVÉ MODELY

Toyota odhalila už dve nové autá. Pre tých, ktorí uprednostňujú štýl nad funkčnosťou, hovorí šéf marketingu značky

Dva nové modely sú súčasťou plánu značky Toyota predávať v Európe do roku 2026 šesť plne elektrických áut.

Zákazníci očakávajú od Toyoty odvahu, povedal novinárom šéf produktu a marketingu Toyota Europe Andrea Carlucci. Novinky to majú reflektovať.
Vydané  Text: 

Toyota predstaví nové malé SUV s elektrickým pohonom na batérie v prvej polovici roku 2024, pričom uvedenie na európsky trh predpkladá koncom roka. K malému SUV sa následne v roku 2025 pripojí plne elektrický crossover strednej triedy v štýle kupé. Tieto dva modely sú súčasťou plánu značky Toyota predávať v Európe do roku 2026 šesť plne elektrických áut.

Teraz automobilka na každoročnom mediálnom podujatí Kenshiki odhalila dva koncepčné automobily, ktoré sú považované za verný obraz budúcich sériovo vyrábaných modelov.

Koncept mestského SUV „dáva silný náznak toho, čo bude kľúčovým prispievateľom k predaju našej značky tu v Európe,“ povedal generálny riaditeľ Toyota Europe Yoshihiro Nakata.

Malé SUV s názvom URBAN SUV sa vyvíja v spolupráci so Suzuki a bude sa vyrábať v Indii, uviedol zdroj pre Automotive News Europe.

Suzuki na autosalóne v Dillí v januári predstavilo koncept malého SUV eVX a uviedlo, že sa začne predávať v roku 2025. Sériové eVX by malo dojazd 550 km zo 60 kWh batérie, uviedla spoločnosť. Toyota však nepotvrdila spoločný vývoj so Suzuki.

Suzuki eVX

Elektromobily Toyota s pohonom AWD

Toyota uviedla, že sériová verzia jej malého elektrického SUV ponúkne dve veľkosti batérie, ako aj možnosť pohonu všetkých kolies, čo ponúka s hybridným malým SUV Yaris Cross.

Sériová verzia bude podľa trhových analytikov Dataforce konkurovať elektrickému modelu Hyundai Kona, ktorého sa v Európe za prvých deväť mesiacov predalo 30.525 kusov. Ďalšími konkurentmi budú Opel Mokka-e, Peugeot e-2008 a prichádzajúca elektrická verzia Ford Puma.

Inzercia

Inzercia

Dizajn sériovej verzie si zachová objemnosť konceptu, uviedla Toyota.

Bude to jednoznačne SUV s vysokým posedom. Zákazníci hľadajú od Toyoty odvahu,“ povedal novinárom šéf produktu a marketingu Toyota Europe Andrea Carlucci.

Podľa Toyoty je koncept dlhý 4.300 mm, vysoký 1.820 mm a široký 1.620 mm.

Väzby na BYD

Toyota predstavila elektrický crossover strednej veľkosti s názvom Sport Crossover už na aprílovom autosalóne v Šanghaji. Koncept navrhla spoločnosť BYD Toyota EV Technology Company, spoločný podnik založený v Číne spoločnosťami Toyota a BYD.

Vozidlo bude v Európe uvedené na trh do roku 2025, uviedla Toyota bez toho, aby termíny viac konkretizovala. Medzi pravdepodobných konkurentov patrí novo uvedený VW ID.7 , Hyundai Ioniq 6 a BYD Seal.

Auto je „dlhšie, širšie a nižšie“ ako stredne veľký bZ4x, jediný aktuálny model BEV od Toyoty, povedal Nakata v Bruseli. „Je to pre tých, ktorí uprednostňujú štýl nad funkčnosťou,“ povedal Carlucci. Automobil je pritom dlhý až 4.900 mm.

Toyota bZ

Minulý rok Toyota ukázala koncept kompaktného SUV bZ , ktorý sa do roku 2026 stane jedným zo šiestich nových SUV v Európe.

Kompaktné SUV bZ má krátke previsy a zúženú kabínu na zlepšenie aerodynamiky a jazdných vlastností a adaptuje viacero estetických a funkčných prvkov z bZ4X.

Toyota bZ

Toyota ďalej tvrdí, že uvedie na trh dve ďalšie dve plne elektrické SUV do roku 2026. Očakáva, že do tohto dátumu bude v Európe predávať 250.000 batériových elektromobilov ročne, čo predstavuje viac ako 20 percent jej celkového predaja.

Značka Toyota predala v Európe do októbra 14.240 kusov elektromobilu bZ4x, odhaľujú údaje Dataforce.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.