FOTOGALÉRIA

V Bratislave dnes odštartovala výroba nového Superbu, pozrite sa do zákulisia výroby závode VW Slovakia

Nový Superb Combi sa vyrába súčasne s VW Passat Combi, neskôr sa do programu produkcie pridá aj Superb vo verzii liftback.

Závod Volkswagen Slovakia sa pre spustenie výroby dôležitých modelov výrazne modernizoval, investícia do projektu Beta+ obnáša stovky miliónov eur.
V rámci prípravy na sériovú produkciu sa vyrobilo až do dvetisíc kusov nového Superbu Combi.
Vydané  Text: 

Podľa mnohých bola nedávna premiéra novej Škody Superb zlatým koncom roka z pohľadu európskeho priemyslu a my sa tomuto konštatovaniu vôbec nebránime.

Popularita modelu tomu nasvedčuje, za uplynulých 22 rokov mladoboleslavská automobilka vyrobila 1,6 milióna exemplárov liftbackov aj kombi.

Rok 2023 je pre Superb výnimočný nielen pre odhalenie svojej štvrtej generácie, ale aj zmenou miesta produkcie. Práve 1. decembra 2023 sa vo výrobnom závode Volkswagen Slovakia oficiálne spustila výroba nového Superbu, čím sa zaradí do lukratívneho klubu modelov skupiny VW vyrábanej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Predtým sa model vyrábal v českých Kvasinách.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Výroba štvrtej generácie modelu Škoda Superb sa začína verziou kombi, po ktorej bude v prvej polovici roka 2024 nasledovať liftback.

Ponuka pohonných jednotiek zahŕňa tri benzínové motory s výkonmi od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k) a dva naftové motory s výkonmi 110 kW (150 k) a 142 kW (193 k). Okrem toho ponuka zahŕňa nový plug-in hybridný pohon s čisto elektrickým dojazdom viac ako 100 km, ktorý je určený výlučne pre verziu kombi, ako aj mild-hybridnú verziu – v modelovom rade Superb použitú prvýkrát. Superb s takýmto elektrickým dojazdom je silným príspevkom automobilky do transformácie trhu na elektromobily.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Z rozšírenia lokálnej výroby bude ťažiť aj ekonomika. Celková investícia do spustenia výroby Superbu a Passatu v rámci projektu Beta+ sa pohybuje na úrovni 400 miliónov eur a obnáša aj nábor nových zamestnancov

Komplexná modernizácia výrobnej haly zahŕňala inštaláciu automatizovaných manipulačných zariadení, priemyselných kamerových systémov a ďalších technológií pre montážnu linku. Okrem toho bola oblasť výroby podvozkov upravená tak, aby sa na tej istej linke mohli vyrábať aj plug-in hybridné verzie a modernizácia sa dotkla aj lakovne, ktorá ma teraz ekologickejšie parametre.

Inzercia

Inzercia

Spustenie výroby Škoda Superb Combi v Bratislave, 1.12.2023:


Toto je nová Škoda Superb oficiálne! Všetko o novom Superbe liftback aj kombi na jednom mieste





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.