AKTUALITA

VIDEO: Vodičke v Brne vybuchla na aute batéria počas dopravnej špičky. Pozor! Nešlo o elektromobil…

Aj keď sa to môže zdať ako nepravdepodobné, batéria nemusí vybuchnúť iba na elektrifikovaných autách. Presvedčili sa o tom v Brne.

Vodičke počas dopravnej špičky vybuchla pod kapotou klasická autobatéria.
Nikomu sa našťastie nič nestalo.
Vydané  Text: 

Z času na čas sa na internete objavia správy o spontánnych výbuchoch batérií v elektromobiloch či plug-in hybridoch. Ide o pomerne nepríjemný, no predovšetkým nebezpečný jav, ktorý môže vyústiť do závažných zranení. Okrem toho si samotný horiaci elektromobil vyžaduje špeciálny zásah hasičov. Málokto však vie, že okrem elektrických áut, môže batéria vybuchnúť aj v klasických. Presvedčila sa o tom aj vodička v Brne.

Výbuch batérie v Brne

Incident, ktorý sa odohral v utorok 21. novembra 2023 bol o to závažnejší, že k výbuchu došlo počas rannej dopravnej špičky. Podľa dát z miestnej bezpečnostnej kamery sa incident odohral minútu pred ôsmou hodinou rannou. Vodička konvenčného auta so spaľovacím motorom riadila svoje vozidlo za výjazdom z Královopolského tunelu. Krátko na to jej z ničoho nič pod kapotou vybuchla autobatéria.





Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ako uvádza “Městská policie Brno, oficiální stránka“ na svojom profile na sociálnej sieti Facebook, v strese nedokázala linke 156 povedať, kde sa aktuálne nachádza. Našťastie jej pomohli okoloidúci vodiči, ktorí incident taktiež nahlásili. Na miesto boli okamžite vyslané jednotky hasičského zboru, ktoré požiar dostali pod kontrolu. Medzitým polícia kontrolovala okolitú dopravu.

Hasiči boli na mieste včas

Celý výbuch sa našťastie zaobišiel bez zranení. Škoda na majetku je zatiaľ podľa dostupných informácií neznáma. Hovorkyňa strážnikov Markéta Skřivánková pre portál Novinky.cz celú situáciu popísala nasledovne: „Žena sediaca za volantom okamžite vybehla von a zavolala na linku 156. Našťastie sa jej nič nestalo, bola však dezorientovaná a strážnikom nedokázala upresniť miesto, kde k incidentu došlo. Hasiči ale už v tú dobu mierili na miesto nehody na základe telefonátu od iného vodiča.“

Čo sa stane so všetkými použitými batériami v autách? Tie nové vydržia oveľa dlhšie, ako sa očakávalo

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »