Bezplatná doprava Svetielko nádeje pre deti s onkologickým ochorením zbiera peniaze cez kampaň. Vyzývame k jej podpore aj vás

Ročne najazdia 150-tisíc kilometrov, aby detským pacientom zabezpečili bezpečný a pohodlný prevoz súvisiaci s liečbou.

Kampaň Svetielko nádeje na StartLabe
Vydané  Text: 

Detskí pacienti s onkologickým ochorením musia počas liečby pravidelne cestovať medzi ich domovom a nemocnicou v Banskej Bystrici, pri ktorej pôsobí občianske združenie Svetielko nádeje, a ktorá je jednou z troch nemocníc s pediatrickou onkologickou klinikou na Slovensku.

Nie každá rodina má možnosť individuálnej dopravy, alebo prostriedky, aby si vhodnú dopravu zabezpečila.

Vyčerpávajúca liečba chemoterapiou a rádioterapiou okrem rakoviny ničí aj obranyschopnosť organizmu dieťaťa. Vzhľadom na oslabenú imunitu je dôležité, aby detskí pacienti necestovali v hromadnej doprave, alebo v zbernej sanitke s inými chorými ľuďmi. Aj bežné bakteriálne a vírusové ochorenia skomplikujú liečbu, ktorou deti prechádzajú,” upozorňuje MUDr. Pavel Bician, predseda občianskeho združenia.

Svetielko nádeje poskytuje bezplatnú prepravu detským onkologickým pacientom a osobe, ktorá ich sprevádza, už od roku 2008.

Detských pacientov prepravujeme na hospitalizácie, ambulantnú liečbu a kontrolné vyšetrenia, ale aj na liečbu v zahraničí (ČR, Rakúsko, Taliansko a Nemecko). Ak je to nevyhnutné, prepravu Svetielko nádeje zabezpečuje aj počas víkendov, kedy sú šoféri v pracovnej pohotovosti.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Svetielko nádeje individuálne prepravuje detských onkologických pacientov a ich rodinných príslušníkov vlastnými vozidlami a v prepravnej službe zamestnáva dvoch šoférov na plný úväzok.

Od roku 2008, keď sa projekt prepravnej služby spustil, najazdili už vyše milión kilometrov. Vozidlá využívané na prepravu sa časom prirodzene opotrebujú. Na to, aby spĺňali bezpečnostný a zdravotný štandard pre detských onkologických pacientov, ich treba pravidelne obmieňať. Minulý rok to bolo 150-tisíc kilometrov a 800 ciest.

Práve z tohto dôvodu sa Svetielko nádeje rozhodlo spustiť crowdfundingovú kampaň na online platforme StartLab, ktorej cieľom je vyzbierať 45-tisíc eur na kúpu nového auta. Kampaň trvá do

Uvedomujeme si, že je odvážne snažiť sa vyzbierať takúto sumu, ale veríme, že s vašou pomocou to zvládneme, pretože auto pre potreby našich onkologických detských pacientov sa nedá kúpiť po častiach, ale len v celku. Auto musí byť schopné spĺňať vysoké nároky – denne vykonávame v priemere tri prepravy, často ideme do ťažkého terénu, v zime na ranné vyšetrenia niekedy ešte skôr ako odhŕňací pluh,“ hovorí MUDr. Bician.

Prečo je projekt tak dôležitý? Síce to znie honosne, ale im to zachraňuje životy!

Od vzniku prepravnej služby sme vykonali veľké množstvo prepráv po Slovensku, ale aj do zahraničia, kde sú deti taktiež operované. Je pochopiteľné, že autá, ktoré máme k dispozícii, treba často obmieňať, aby spĺňali bezpečnostný a zdravotný štandard pre našich pacientov, uvádza sa v sprievodnom texte kampane.

Aby ste si vedeli predstaviť, čo všetko sa vykoná za jeden rok v prepravnej službe Svetielko nádeje, pozrite si nasledujúce čísla za celý rok 2022:

  • 148 378 najazdených km 
  • 798 počet prepráv
  • 62 prepravených rodín
  • 1 preprava liekov
  • 10 zahraničných prepráv (5x ČR, 5x DE)
  • 94% realizovaných žiadostí o prepravu
  • 87 537,5 € boli prevádzkové a servisné náklady projektu

 

Radi by sme vás, našich čitateľov, touto cestou vyzvali k podpore tohto hodnotného projektu, ďakujeme.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.