SPRÁVY

Nulová tolerancia nálepiek Я РУССКИЙ (Som Rus): Za podporu Ruska vodič povinne odstaví svoje auto alebo nápis na mieste strhne

Lotyšsko a Estónsko považujú nálepky s prihlásením sa k Rusku za protizákonnú provokáciu.

Ruská menšina k ich lepeniu pristúpila po tom, čo krajiny začali vyžadovať preregistrovanie ruských a bieloruských áut.
Kto nezmení registráciu auta, tomu má byť skonfiškované a odovzdané Ukrajine.
Vydané  Text: 

Zbytočne vybičované emócie vedúce k nesprávnym rozhodnutiam alebo príkladné rozhodnutie, ktorým dáva krajina najavo, na ktorej strane stojí? Lotyšsko s Estónsko pristupuje ku kroku, ktorý sa pravdepodobne stretne aj s nepochopením a vášnivou kritikou: automobily, ktoré majú na sebe nálepky v akejkoľvek forme vyjadrujúce sympatie k Rusku, budú dočasne zadržané, ak ich majitelia priamo na mieste policajnej kontroly nálepky nestrhnú.

Priznať pôvod má byť provokácia

Na niektorých autách jazdiacich po lotyšských a estónskych cestách sa začali objavovať nálepky s nápisom Я РУССКИЙ (ja russkij) v azbuke.

Znamenajú „Som Rus“ a v aktuálnej situácii má ísť o evidentnú provokáciu zo strany motoristov, ktoré majú alebo stále majú svoje automobily registrované v Rusku a Bielorusku.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Lotyšská polícia teraz varovala, že ide o neprijateľné správanie.

Sú samolepky na tabuľky s EČV legálne? Čo sa s nimi stane na STK a pri policajnej kontrole?

Aj keď predajca tvrdí, že je to legálne, policajti a technici na STK budú mať iný názor.

Nulová tolerancia pre podporu Ruska. Hrozí opätovná registrácia alebo zhabanie auta

Pripomeňme, že v septembri pobaltská krajina vyjadrila solidaritu s Ukrajincami, keď informovala o projekte zákazu používania áut registrovaných v Rusku a Bielorusku. Majitelia takýchto vozidiel dostali tri mesiace na ich preregistrovanie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ak to nesplnia, auto im bude skonfiškované a bude odovzdané ukrajinskej vláde na vojenské účely.

Pochopiteľne tento krok vyvolal odpor občanov oboch krajín, kde už roky žije početná ruská menšina. V reakcii na hnutie iniciované v Lotyšsku ruskí občania umiestnili veľké nálepky informujúce o ich príslušnosti k Rusku.

Inzercia

Inzercia

V pondelok 25. septembra 2023 ako reakciu vydala lotyšská polícia oficiálne stanovisko k tomuto typu konania. Ich odpoveď je jasná:

Ak vezmeme do úvahy súčasnú geopolitickú situáciu, nepriateľské akcie Ruska voči Ukrajine a všeobecný kontext, je akékoľvek glorifikovanie ozbrojenej agresie neprijateľné, vrátane umiestňovania potenciálne provokatívnych nápisov v ruštine na dopravné prostriedky, ako napríklad „ja Russkij/ja Russkaya“

– informuje Polícia citovaná portálom Delfi.lv

Miestne úrady nemienia takéto zvyky tolerovať a upozorňujú, že vodiči vozidiel s takýmito provokatívnymi sloganmi na zadnom skle majú len dve možnosti:

  • buď ich odtrhnú na mieste zastavenia,
  • alebo ich auto okamžite prejde na depozitné parkovisko.

Okrem toho bude páchateľ následne administratívne zodpovedný za porušenie zákona, kedy do úvahy prichádza aj uloženie bližšie neobjasnenej pokuty alebo napomenutia.

Historický náčrt Lotyšska a Estónska nie je bez významu. Vplyv má aj rozhodnutie EÚ

Správy z Lotyšska a Estónska nie sú ojedinelým javom, ktorý by nemal kontext. Ide aj o reakciu na novú sankciu Európskej únie namierenej proti Rusku.

Od 12. septembra 2023 totiž platí zákaz vjazdu vozidiel s ruskými evidenčnými číslami do Európskej únie.

Na Slovensku zatiaľ nemáme informácie, že by sa nálepky tohto typu na dopravných prostriedkoch stali predmetom oficiálnej diskusie.

O téme informoval poľský denník Gazeta, ktorý však v nadpise nesprávne avizuje, že po odhalení predmetných nálepiek motorista príde o svoje vozidlo.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »