Kúsok za našimi hranicami vyčíňajú vandali. Vážne poškodili už niekoľko nabíjačiek. Nebáli sa ani výkalov…

Boj proti elektrickým autám tým, že poškodíte nabíjaciu stanicu? Vandali v Česku riskujú nielen so zdravým.

Pri Prahe sa začali objavovať pípady zničených alebo poškodených verejných nabíjačiek.
Podľa zákona môže vandalom hroziť až rok za mrežami.
Vydané  Text: 

Z času na čas sa na internete objaví správa o ekologických aktivistoch, ktorí sa rozhodli proti autám bojovať napríklad prilepením sa k vozovke. Takéto správanie je samozrejme nielen extrémne nelogické, no predovšetkým aj veľmi nebezpečné. Avšak podobné zmýšľanie nemajú len ľudia bojujúci proti spaľovacím motorom. V Česku sa o tom mohli presvedčiť majitelia elektromobilov. Vandali tam totiž začínajú po novom ničiť alebo poškodzovať nabíjacie stanice.

Kontroverzná téma

To, že elektromobilita je pomerne kontroverzná téma, je mnohým jasné. Niektorí vodiči sú na jej strane, iní zase proti nej bojujú, ako sa len dá. Jedna vec je však boj internetových hrdinov a druhá vec je reálne poškodzovanie nabíjacích staníc či áut samotných. Na takúto skutočnosť pred nedávnom upozornili kolegovia z českého portálu autosalon.tv. Prípady poškodených nabíjacích staníc sa v poslednej dobe začali vyskytovať hlavne v Čestliciach pri Prahe.

Tamojšie nabíjacie stanice prevádzkovateľa E.ON vandali za posledné obdobie poškodili už viackrát. Išlo hlavne o pomerne nebezpečné odstrihnutie nabíjacích káblov na stojanoch s výkonom 50 kW. Martin Klíma, konateľ spoločnosti E.ON uvádza, že samotné poškodenie nabíjacej stanice je javom, ktorý sa opakuje približne raz za tri mesiace. V Čestliciach je to však častejšie. Ako Klíma prezradil pre autosalon.tv, za posledných 6 mesiacov sa tento incident na tomto konkrétnom mieste stal už trikrát.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Po vandaloch zostala babíjacia stanica bez káblov. Foto: Lukáš Dittrich, autosalon.tv

Vandali sa neboja ani výkalov

Okrem odstrihnutia nabíjacích káblov musel prevádzkovateľ riešiť napríklad aj poškodenie samotných nabíjacích konektorov. Vandali sa však uchýlili aj k podobne primitívnym praktikám, ako je zašpinenie nabíjacej stanice výkalmi. Samotná oprava zariadenia pritom vôbec nie je lacná záležitosť. V závislosti od poškodenia sa môže pohybovať až v rádoch tisícok eur.

Tamojšia polícia tieto incidenty eviduje, no nakoľko ide o pomerne novú vec, nemá k nej bližšie štatistiky. Podľa českého zákona sa však môže v okrajových prípadoch jednať až o trestný čin poškodenia cudzej veci, za čo hrozí až jeden rok väzenia. Takéto správanie pritom žiadnym spôsobom neznižuje záujem zákazníkov o kúpu elektrického auta. Je každého slobodnou voľbou či siahne po klasickom aute so spaľovacím motorom alebo sa rozhodne pre elektrickú verziu. Vandali však koniec-koncov niečo svojim správaním dokázali. A to je verejná prezentácia ich inteligencie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Európsky parlament schválil nové pravidlá pre elektromobily. Ako sa to dotkne Slovenska?

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »