Nový Hyundai Santa Fe: Monumentálny dizajn pre obľúbené SUV zmenil kompletne všetko.

Monumentálny dizajn a priestranný interiér. To sú hlavné prednosti úplne nového Hyundai Santa Fe.

Nová generácia prichádza po piatich rokoch od predstavenia tej súčasnej.
Citeľný nárast rozmerov z auta robí ideálneho rodinného spoločníka.
Vydané  Text: 

Len krátko po predstavení vrcholnej verzie elektrického Hyundai IONIQ 5 N, prichádza na rad úplne nová generácia obrovského SUV Hyundai Santa Fe. Obľúbený model sa po rokoch dočkal zásadnej zmeny dizajnu, ktorá reflektuje aktuálne smerovanie automobilky. Monumentálny vzhľad exteriéru doplnený o špičkový interiér a bohaté prepravné možnosti z auta vytvorili dokonalého rodinného spoločníka.

Radikálny dizajn

Radikálna zmena dizajnu prichádza po piatich rokoch. Súčasná generácia, ktorá bola predstavená v roku 2018, už vtedy svojim vzhľadom spôsobila na verejnosti pomerne slušné prekvapenie. Teraz sa však zovňajšok nového Hyundai Santa Fe posúva na úplne inú úroveň. Hyundai príchod novej generácie svojho SUV poňal trochu netradične, čoho priamym dôkazom je nevšedný dizajn. Ten má podľa automobilky stelesňovať prepojenie moderného životného štýlu s maximalizáciou vnútorných rozmerov.

Písmeno H nájdeme ukryté v dizajne viacerých prvkov. Má ísť o odvolanie na názvo automobilky.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

„Úplne nové Santa Fe je SUV, ktoré nachádza dokonalú rovnováhu medzi mestským životným štýlom a nádhernou prírodou pričom zvláda všetko od rušných rodinných trás až po dobrodružstvá pri kempovaní. S dlhším rázvorom a priestranným interiérom sa nové Santa Fe opiera o silné stránky SUV a ponúka viac všestrannosti, ako kedykoľvek pred tým,“ uviedol SangYup Lee, výkonný viceprezident a vedúci Hyundai Global Design Center.

Hrany odkazujúce na off-road

Výrazná hranatá silueta nového Hyundai Santa Fe vytvára dojem majestátnosti. Vysoká kapota a výrazné svetlomety s dizajnom písmena H splývajú s prednými partiami a dopĺňajú excentrický dizajn predného nárazníku. Viaceré dizajnové prvky, ktoré nesú tvary písmena H, majú odkazovať na pôvod auta a jeho príslušnosť k automobilke Hyundai.

Masívna bočná silueta odkazuje na schopnosti auta. Až 21-palcové kolesá sú ukryté vo výrazne tvarovaných blatníkoch.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Rázvor, ktorý bol natiahnutý na maximálne rozmery, zboku podčiarkuje monumentálny vzhľad auta. Na želanie až 21-palcové disky kolies dopĺňajú výraznú bočnú siluetu a vyzdvihujú blatníky, ktoré sú tvarované na štýl off-roadu. Tento prvok navyše odkazuje na bohaté schopnosti auta v meste, ale aj na nespevnených cestách.

Zadné partie auta, podobne, ako tie predné, nesú viacero odkazov na písmeno H. Masívne veko batožinového priestoru vypĺňa podstatnú časť medzi zadným sklom a nízko uloženými skupinovými svetlami. Opticky nízko položené svetlá istým spôsobom pripomínajú legendárne off-road modely. Podobne, ako predné svetlá, aj tie zadné tvarovo odkazujú na názov automobilky.

Inzercia

Inzercia

Veko batožinového priestoru je masívne a zo spodnej časti je lemované nízko položenými svetlometmi.

Interiér atakujúci prémiovú triedu

Interiér síce nevsadil na monumentálny dizajn, ako exteriér, no aj tu môžeme vidieť viaceré spoločné prvky. Výrazné horizontálne členenie odkazuje na jeho prepojenie s prírodou. Cez celú šírku palubnej dosky sa tiahnu výduchy klimatizácie doplnené o zahnutý klaster displejov pred vodičom.

Horizontálne členenie auta odkazuje na spojenie s prírodou. V interiéri sú použité recyklované materiály.

Stredová konzola disponuje miestom na uloženie dvojice smartfónov a umožňuje bezdrôtové nabíjanie. Vo všeobecnosti pôsobí stredová konzola masívne čoho dôkazom je taktiež aj priestor pre dvojicu fliaš. Okrem možnosti nabíjania vidíme aj nový ovládací panel klimatizácie, čo je z hľadiska zachovania ovládacích prvkov dobrá správa.

V stredovej konzole je miesto na uloženie dvojice smartfónov na bezdrôtovú nabíjačku. Dobrou správou je zachovanie panelu na ovládanie klimatizácie a iných funkcií vozidla.

Nový Hyundai Santa Fe už v auguste

Pri sklopení druhého a tretieho radu sedadiel vzniká rovná plocha, ktorá poskytuje vhodné miesto na prespanie počas kempovania, a to prispieva k ešte výraznejšiemu dojmu z priestrannosti interiéru. Okrem priestrannosti však Hyundai bral ohľad aj na ekologický dopad. Väčšina častí interiéru je vyrobená z recyklovaných plastov. To sa týka predovšetkým semišového čalúnenia stropu, koberčekov alebo operadiel druhého a tretieho radu sedadiel. Úplne nová generácia Hyundai Santa Fe zažije svoju globálnu premiéru už v auguste prostredníctvom oficiálneho kanála Youtube Hyundai.

Prelomový Hyundai IONIQ 5 N je odhalený! Demonštruje technologické majstrovstvo výrobcu a perspektívu EV v motoršporte





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.