Triumf pre Kia EV6 a Sportage PHEV: Podľa Nemcov ide o dve najlepšie kompaktné SUV na trhu

Kia Niro EV obsadila prvé miesto v kategórii „kompaktné SUV“, druhé miesto patrí modelu Kia Sportage Plug-in Hybrid.
Vydané  Text: 

Automobily značky Kia prešli v uplynulých rokoch významným pokrokom v dizajne, jazdných vlastnostiach i celkovom charaktere. Dnešné modely sú preto stále cenovo dostupné, na rozdiel od viacerých iných značiek, ktoré sa nevyhli signifikantnému zdražovaniu, zároveň bohato vybavené už v sériovej výbave. My sme v nedávnom období zverejnili viacero testov áut značky Kia a všímavý čitateľ postrehne, že hoci sa nebojíme ani ich kritiky, prakticky každé z vozidiel sme napokon vyhodnotili vskutku pozitívne. Inak to ani nejde, proeurópska orientácia automobilky prináša ovocie v podobe sympatií. Značke sa aktuálne darí aj na poli ocenení od špecialistov. Jej dva modely SUV/crossoverov, EV6 a Sportage PHEV, sa dočkali nemeckého ocenenia **Das Goldene Lenkrad**, respektíve **Golden Steering Wheel**. To sa udeľuje od roku 1979 a jeho porota je zložená z 21 ľudí – je medzi nimi aj bývalý pilot F1 Hans-Joachim Stuck, pretekári Sophia Flörsch, Maximilian Götz a Daniel Abt, pretekárka rallly Isolde Holderied, fanatička a moderátorka motoristického športu Lina van de Mars, no aj iné mediálne známe osobnosti v Nemecku. Súťaž je v súčasnosti rozdelená do siedmich kategórií: malé a kompaktné autá, stredne veľké a luxusné vozidlá, **kompaktné SUV**, stredne veľké SUV, veľké SUV, rodinné autá a športové autá. Plne elektrický crossover, ktorý bol uvedený na trh v priebehu tohto roka, získal ocenenie v ostro sledovanej kategórii „kompaktné SUV“. Druhé miesto obsadil model SUV Kia Sportage Plug-in Hybrid.

Prvý test KIA EV6 GT: Šokujúce vylepšenie už aj tak vynikajúceho základu

Najvýkonnejšie auto, aké kedy Kia vyrobila, je elektromobil. A nie hocijaký, je to jeho vlajková loď EV6 doplnená o vylepšenia GT. Ak si myslíte, že je to len vecou dizajnu, nemôžete sa mýliť viac.

Jason Jeong, prezident Kia Europe, povedal: „Kia pokračuje v rozširovaní svojho elektrifikovaného modelového radu o vozidlá, ktoré kombinujú efektivitu, pôsobivý dojazd a štýl. Šírka našej elektrifikovanej produktovej palety je zdôraznená na tohtoročnom odovzdávaní cien Zlatý volant, ktoré posilňuje pozíciu značky ako lídra v oblasti elektrifikácie. Sme veľmi hrdí, že porota vybrala tri z najnovších modelov Kia ako finalistov tohtoročnej súťaže, čím sa demonštruje náš nekompromisný záväzok k udržateľnej mobilite.” ### Oceňovaná Kia V marci Kia EV6 získala ocenenie „Red Dot: Best of the Best“ za svoj priekopnícky a pokrokový dizajn a tým si Kia pripísala celkové víťazstvo v prestížnych cenách Red Dot Design Awards 2022. Plne elektrický crossover bol tiež vyhlásený za víťaza kategórie Red Dot: „Inovatívne produkty“. Okrem toho Kia EV6 vyhrala „Európske auto roka 2022“, „Nemecké auto roka 2022“ v kategórii Premium, „Írske auto roka 2022“, ocenenie „Auto roka 2022“ britského časopisu „What car?“ a cenu „Crossover roka“ na TopGear.com Awards 2021. ### Veľké ambície Kia bude naďalej rozširovať svoj elektrifikovaný modelový rad tak, aby do roku 2027 zahŕňal 14 plne elektrických vozidiel, vrátane nového radu malých a stredných EV od roku 2025. Spoločnosť plánuje do roku 2030 predávať 4 milióny vozidiel ročne, z toho 1,2 miliónov plne elektrických vozidiel. Najnovšie výsledky predaja oznámené Európskym združením výrobcov automobilov (ACEA) poukazujú na rastúci dopyt po vozidlách značky Kia. Podiel spoločnosti Kia na európskom trhu za prvých deväť mesiacov roku 2022 vzrástol na 5,1 %, čo je výrazný nárast oproti 4,2 % zaznamenaným v rovnakom období minulého roka. Registrácie Kia na trhoch EÚ, EFTA a Spojeného kráľovstva dosiahli od januára do konca septembra 425 882 kusov, čo predstavuje nárast o 9,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.