Samosprávny kraj chce pred voľbami rozdávať vodičské preukazy zadarmo! V sprievodnom videoklipe propagujú agresívnu jazdu

Nevinná súťaž, alebo predvolebná kampaň? Posúďte sami.
Vydané  Text: 
Na profile Rastislava Trnku, predsedu KSK (Košický samosprávny kraj), došlo 7. septembra k zverejneniu propagačného videa, ktoré upozorňuje študentov na možnosť získania bezplatného kurzu v autoškole V a V. **Prevádzkovateľ autoškoly sa zaviazal poskytnúť kraju 10 bezplatných kurzov na získanie vodičského oprávnenia.** ### PODPORA MLADÝCH TALENTOV Košický samosprávny kraj má ambíciu voľné kurzy rozdať talentovaným študentom stredných škôl. *„Kraju záleží na tom, aby na školách, ktorých je zriaďovateľom, vychoval zodpovedných vodičov, ktorí nie sú ľahostajní voči dopravnej bezpečnosti vo svojej komunite. A práve preto, všetkým študentom nad 17 rokov, ktorí navštevujú stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, dáme možnosť si zasúťažiť o možnosť získať 10 kurzov na získanie vodičského oprávnenia,“* uvádza župa na zriadenom internetovom sídle [kskvodicaky.sk.](http://www.kskvodicaky.sk/index.php) **Okrem toho musí študent splniť podmienku dosiahnutia výsledkov vo vedomostnej, športovej či umeleckej činnosti na národnej alebo medzinárodnej úrovni.** Akceptovaná je tiež dlhodobá dobrovoľnícka činnosť mimo školských zbierok. Povinnou prílohou je tiež krátke video, v ktorom má každý študent poukázať na dopravný problém v jeho okolí. O výhercoch nakoniec rozhodne verejnosť, ktorá bude môcť zverejneným videám prideliť hlasy. **Nárok na bezplatný kurz v autoškole tak budú mať autori 10 najpopulárnejších videí.**
Samosprávny kraj dáva v podmienkach dôraz na udelenie súhlasu so spracovaním zaslaných videí podľa vlastného uváženia, pričom upozorňuje, že *„môže dôjsť k ich zmene, spracovaniu, zverejneniu nad rámec tejto súťaže.“* Ak uchádzač o vodičský preukaz neudelí Košickému samosprávnemu kraju bezplatný a bezvýhradný súhlas na nakladanie s uvedeným videom, župa má právo takého účastníka zo súťaže vyradiť. **Je tak pravdepodobné, že košická župa plánuje tieto videá využívať na vlastné propagačné účely.** Samotné hlasovanie o najlepších videách pritom začne prebiehať už v predvolebnom období, čo vzhľadom na potenciálny dosah šírenia obsahu vyvoláva pred voľbami viaceré otázky. ### OSOBNÝ PROFIL DOSTAL PREDNOSŤ Propagačné video súťaže, ktorú organizuje samosprávny kraj, bolo spočiatku zverejnené na osobnom facebookovom profile Rastislava Trnku. **Oficiálny župný kanál na sociálnej sieti musel počkať, rovnaké video sa na ňom objavilo až 8. septembra.** Profily politikov vo verejných funkciách pred voľbami trápi predovšetkým schizofrénia. Rastislav Trnka návštevníkov profilu víta ako predseda Košického samosprávneho kraja s možnosťou kontaktu prostredníctvom župného mailu. Avšak zverejnená titulná fotografia a webové sídlo už neodkazujú na župu, ale predvolebnú stránku jeho osoby. **Hranice medzi politickou kampaňou kandidáta a oficiálnym informovaním o aktivitách predsedu kraja sa tak na sociálnej sieti stierajú,** čo znevýhodňuje protikandidátov v predvolebnom období.
### PROMO VIDEO Krajskú súťaž má spopularizovať video, v ktorom hlavnú úlohu inštruktora autoškoly stvárňuje lokálny komik Domi Haly. Pochopiteľne, celé video sa nesie v odľahčenom duchu. **Za nešťastnú však môžeme považovať pasáž, v ktorej inštruktor žiačke ukazuje správny spôsob vedenia motorového vozidla prostredníctvom agresívnej jazdy.** My len dúfame, že si tento príklad „správnej jazdy“ nezoberie žiaden záujemca o vodičský preukaz príliš k srdcu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.