V Česku už motoristi tankujú benzín za 1,60 €. Štát začal kontrolovať predajcov, tí si zvýšili marže o 130 percent

Dôvodom zlepšenia koncových cien je zníženie doteraz privysokých predajných marží vynútené štátnymi kontrolami.
Vydané  Text: 
### Konečne zlacňovanie pohonných hmôt Pokrivenie trhu s predajom pohonných hmôt sa pomaly dostáva do normálu, aspoň v susednej Českej republike. Znižovanie cien benzínu a nafty v Česku pokračuje a stáva sa novým trendom. Priemerné ceny palív už klesli na 42 českých korún za liter benzínu a 43,2 Kč/liter nafty, čo je v aktuálnom prepočte 1,72 a 1,77 eur. Tieto ceny približne zodpovedajú tomu, čo máme aktuálne na Slovensku. Podľa Štatistického úradu SR priemerné ceny pohonných hmôt v týždni 8.8-14.8.2022 dosiahli 1,739 € za liter benzínu a 1,777 € za liter nafty, teda iba mierne viac ako v Česku. Podľa denníka euro.cz to znamená, že na niektorých čerpacích staniciach už môžu motoristi v Českej republike tankovať aj za 39 Kč/liter benzínu, čo predstavuje 1,60 € ([zdroj](https://autobible.euro.cz/benzin-uz-lze-tankovat-za-mene-nez-39-korun-ale-jen-na-nekterych-stanicich-vyhledat-je-neni-vubec-slozite/)). ### Ceny zdvíhali nezvykle vysoké marže Dôvodom zlacňovania je skutočnosť, že predajcovia konečne začali znižovať svoje nebývalo vysoké marže, tvrdí euro.cz vo svojom príspevku. Tie vraj medzičasom stúpli o astronomických 130 percent. „O vysokých maržiach informovalo ministerstvo financií už minulý týždeň. Zistenie vyplýva z neustále prebiehajúcej kontroly. Presné čísla za mesiac júl budú známe v blízkej budúcnosti, až ministerstvo financií bude mať od predajcov kompletné dáta. O tom, že si niektorí predajcovia stanovili neprimerane vysoké marže, ale informovalo ministerstvo už krátko po marcovom začatí monitoringu cien. Vtedy sa ukázalo, že marže vzrástli pokojne o 130%,“ uvádza denník. ### Čerpacie stanice začali zlacňovať po kontrolách Zlacňovanie pohonných hmôt je tak vynútené štátnymi kontrolami. Najnižšími cenami pohonných hmôt je známa spoločnosť Tank ONO, ktorá už pred pár dňami prelomila pri benzíne hranicu 40 českých korún, v aktuálnom prepočte 1,64 eura. Aktuálne Tank ONO predáva benzín dokonca za 38,9 Kč / l, inde však môžete naraziť na ceny vyššie pokojne o šesť korún na liter. Tank ONO ale nie je jedinou spoločnosťou, kde sa dá dnes kúpiť benzín pod 39 korún, pod hranicou 40 Kč už dnes predávajú aj čerpacie stanice ako Shell či Benzina. Pochopiteľne, nízke ceny môžu byť motivujúce aj pre slovenských motoristov, ktorým sa môžu slovenské ceny pohonných hmôt stále privysoké. Pravdou však je, že aj u nás sa už dočkávame zníženia cien za liter benzínu a nafty. Najlacnejšie sa stále tankuje v Poľsku a Chorvátsku, naopak v Rakúsku a Nemecku sú ceny pohonných hmôt stále považované za najvyššie.

Za vysokou spotrebou auta sa často skrýva zlá kondícia motora

Možno si myslíte, že keď vám na palubnej doske nesvieti žiadna kontrolka, je všetko v poriadku. Za zvýšenou spotrebou však nemusí byť iba nesprávny štýl jazdenia. Častejšia potreba tankovať môže poukazovať na oveľa vážnejší problém – zanesenie motora vášho auta karbónom. Ak tento problém nebudete riešiť, riskujete upchatie a poškodenie vstrekovačov. To môže mať za následok stratu výkonu a v horšom prípade zničenie komponentov palivového systému a ich potrebnú výmenu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!