Chcete vidieť na vlastné oči, ako sa vyrábajú autá v továrni? Teraz môžete, dve sú dokonca otvorené zadarmo

Po prestávke spôsobenej pandémiou Škoda opäť umožňuje návštevu svojich tovární v susednom Česku. Je to dobrý tip na výlet pre nielen fanúšikov motorizmu, ale aj rodiny s deťmi vo veku od 10 rokov.
Vydané  Text: 
Návšteva výrobných závodov automobilov je výbornou cestovateľskou destináciou pre automobilových fanúšikov, školské kolektívy či rodiny s deťmi. Deti aj dospelí tak môžu na vlastné oči vidieť, ako komplikované je vyrobiť moderné auto, koľko neuveriteľnej techniky je na to potrebnej a ako celá obrovská továreň dokáže zladiť tisícky pracovníkov a strojov, aby na konci výrobného procesu vzišlo na svetlo sveta nové auto. Aj to najjednoduchšie auto je v skutočnosti špičkovým strojársko-technologickým produktom. Takéto exkurzie do svojich výrobných závodov teraz po pandemickej prestávke obnovuje česká Škoda. Ide o závody v Mladej Boleslavi, Kvasinách a vo Vrchlabí. **Návštevu každého z troch závodov si treba vopred zarezervovať** na špeciálne zriadenej webovej stránke. Značka ponúka výklady v češtine, angličtine a nemčine. Jedinou podmienkou na prehliadku hlavnej továrne v Mladej Boleslavi so sprievodcom je vyzdvihnutie si vstupenky v Múzeu Škoda a vek účastníkov aspoň 10 rokov. Lístok so sprievodcom v češtine stojí 180 Kč (cca 7,30 €), v ostatných jazykoch 260 Kč (cca 10,50 €). **Prehliadky Kvasín a Vrchlabí sú dokonca celkom bezplatné**. Na prehliadkach, ktoré trvajú približne dve hodiny, často robia sprievodcov bývalí zamestnanci Škodovky. **V hlavnej továrni v Mladej Boleslavi** sa oplatí vidieť okrem iného výrobu elektrickej Škody Enyaq iV, ktorá prebieha na rovnakej linke ako najpredávanejšia Octavia v spaľovacej, mild-hybridnej a plug-in hybridnej verzii. Za týmto účelom vykonala Škoda v posledných rokoch rozsiahlu modernizáciu výrobnej linky. V Mladej Boleslavi sa nedávno rozbehla aj **výroba batériových systémov pre elektromobily Škoda** a ďalšie značky koncernu VW. **V Kvasinách** v súčasnosti okolo 7 000 zamestnancov vyrába modely Superb a Superb iV, ako aj Karoq a Kodiaq. **Škoda v blízkej budúcnosti presunie výrobu novej generácie modelu Superb do Bratislavy**, čím uvoľní továrenskú výrobnú kapacitu pre ďalších 150 000 SUV radov Kodiaq a Karoq. **Továreň vo Vrchlabí** hrá kľúčovú úlohu vo výrobe komponentov pre Škodu. Tu sa vyrába **automatická prevodovka DQ200**. Začiatkom februára tohto roku z montážnej linky zišla štvormiliónta prevodovka DQ200 vyrábaná od začiatku výroby v októbri 2012. Od konca roku 2020 je závod zároveň prvým závodom značky Škoda, ktorý je CO2 neutrálny. Na prehliadku závodu v Mladej Boleslavi so sprievodcom **je potrebné mať vlastné vozidlo s voľným miestom pre sprievodcu**. Škoda múzeum môže po predchádzajúcej dohode zorganizovať minibus pre skupiny do siedmich osôb. Prehliadky je možné rezervovať vopred na vyhradenej webovej stránke v každom z troch výrobných závodov. Tu sa návštevníci môžu dozvedieť aj o pravidlách platných v továrňach.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!