Benzín a nafta len na prídel? Vláda naznačila zastropovanie cien pohonných hmôt. To môže spôsobiť katastrofu.

Čaká nás maďarský scenár? Vláda vraj rokuje o možnom zastropovaní cien pohonných hmôt. To však môže spôsobiť na slovenskom trhu katastrofu nevídaných rozmerov.
Vydané  Text: 
Poledné mesiace sú do výraznej miery poznačené neustále rastúcimi cenami pohonných hmôt. Tie sa momentálne dostávajú na historické maximá a v najbližšej dobe sa tento trend pravdepodobne nezmení. Môže za to ruská invázia na Ukrajinu, zvyšujúce sa ceny ropy alebo zložiek, ktoré sa používajú na výrobu palív, no a v neposlednom rade aj nestabilná situácia na trhu. Aj z toho dôvodu sa čoraz častejšie začína skloňovať, že na Slovensku by sme sa mali vydať cestou Maďarska. ### Zastropovanie cien ako riešenie? [Naši južní susedia už koncom minulého roka pristúpili k zastropovaniu cien pohonných hmôt](https://www.autoviny.sk/novinky/123642/madarsko-opat-predlzuje-regulovanie-cien-pohonnych-hmot-dokedy-bude-este-platit). **Benzín či naftu tak môžete na tamojších čerpacích staniciach kúpiť za 479,9 forintov, čo je pri prepočte aktuálnym kurzom približne 1,29 € za liter**. K podobnému kroku sa uchýlili pred časom aj **Poliaci, ktorí sa rozhodli dočasne znížiť DPH na pohonné hmoty**. Situáciu v okolitých krajinách preto okamžite začali využívať Slováci žijúci v pohraničí. **Na viacerých čerpacích staniciach blízkych slovenským hraniciam sa okamžite začali tvoriť kolóny áut so slovenskými značkami**.

Liter benzínu až o takmer 40 centov lacnejšie? Kúsok od Bratislavy to nie je problém!

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v zahraničí. My sme sa boli pozrieť v Rajke. Koľko našincov tam tankuje?

**O tom, že sa veci pohli, svedčia aj slová ministra financií Igora Matoviča, ktorý sa v minulotýždňovej relácii [Braňo Závodský naživo](https://www.facebook.com/RadioExpres/videos/533053025097160) vyjadril, že Slovensko už má predrokovanú zásadnú dohodu v súvislosti s ropou (čas 29:50)**. Matovič mal údajne požiadať podpredsedu maďarskej vlády Pétera Szijjártóma o intervenciu v MOLe, do ktorej naša rafinéria patrí. Neskôr mal rokovať aj so šéfom Slovnaftu Oszkárom Világim. Detaily dohody však odmietol prezradiť slovami: „*Nepotrebujem o tom kvákať do médií vopred, ale už dnes viem, že máme predrokovanú dosť zásadnú dohodu, ktorá, myslím si, že bude výhodná pre ľudí na Slovensku.*“ ### Postupné odstrihnutie od Ruska Ďalej uviedol: „*Nechceme, aby si Slovnaft užíval lacnú ruskú ropu.*“ Slovnaft podľa jeho slov predáva na našom trhu benzín za rovnaké sumy, ako iní zahraniční výrobcovia, z čoho len profituje. **Potvrdil však, že aktuálne nie je možné odrezanie sa od ruských energií s tým, že postupne by bolo pre nás nebezpečné, ak by sme sa neodstrihli od ich ropy a zemného plynu**. Na pondelkovom rokovaní vlády sa podľa slov ministra sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka, malo diskutovať aj o možnom zastropovaní cien pohonných hmôt alebo inej forme kompenzácie. V relácii [Na telo plus](https://tvnoviny.sk/na-telo/clanok/172024-na-telo-plus-milan-krajniak) sa [podľa tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/172713-zastropovanie-cien-benzinu-a-nafty-v-praxi-budeme-tankovat-na-pridel-odkazuju-pumpari) vyjadril: „*Myslím si, že rokovania medzi ministerstvom financií a MOL prebiehajú. Uvidíme, aký bude výsledok. Ja očakávam pozitívny výsledok, buď čo sa týka zastropovania cien, alebo budeme mať zdroje na kompenzácie pre tých, ktorí to najviac potrebujú.*“ Bližšie informácie však odmietol prezradiť, no ako najpravdepodobnejší scenár uviedol, že by Slovensko mohlo zastropovať ceny. Na akej cene by to malo byť zatiaľ nie je jasné. ### Nezhody v koalícii Toto riešenie však nenachádza zhodu v koaličnej štvorke. Proti regulovaniu cien pohonných hmôt je minister hospodárstva Richard Sulík**. Ten sa na margo tohto kroku vyjadril, že sú k dispozícii aj lepšie nástroje, ako predchádzať rastu cien na čerpacích staniciach.
### Benzín a nafta na prídel? **Svojou trochou do verejnej diskusie prispela aj Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO), pod ktorou vystupujú petrolejárske spoločnosti na Slovensku**. Ako uvádza portál [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/172713-zastropovanie-cien-benzinu-a-nafty-v-praxi-budeme-tankovat-na-pridel-odkazuju-pumpari), výkonná riaditeľa SAPPO Zuzana Oprchalová vidí v zastropovaní cien viaceré problémy. **Uviedla, že podobný krok by mal za následok vystavenie štátu riziku zvýšeného množstva žalôb zo strany prevádzkovateľov čerpacích staníc. To by sa v konečnom dôsledku mohlo prejaviť na obmedzení konkurencie a možnosti výpadku palív na slovenskom trhu. Tým pádom by sme sa mohli dostať do situácie, kedy by boli pohonné hmoty na prídel**. Populistické riešenie, ktorým chce vláda zmraziť ceny pohonných hmôt, kritizujú aj viacerí odborníci. **Vláda má vraj v rukách oveľa lepšie nástroje, ako je zastropovanie cien**. Možnosti sú aj v podobnom scenári, ako to pred časom urobili v susednom Česku. Tamojšia vláda znížila spotrebnú daň na pohonné hmoty a **odstránila povinnosť primiešavať drahú biozložku do nafty**. Okrem toho je na stole aj možnosť **dočasného zníženia DPH** tak, ako to urobili v Poľsku. Situáciu okolo možného zastropovania cien budeme aj ďalej sledovať a prinesieme vám vždy najčerstvejšie informácie.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.