Formulu 1 v budúcej sezóne čakajú ďalšie zmeny. Dotknú sa predovšetkým prilieb a pneumatík.

Formula 1 sa v ročníku 2023 opäť o niečo zmení. Uvidíme nové pravidlo pre kvalifikácie aj lepšie zábery z prilieb jazdcov.
Vydané  Text: 
Aktuálna sezóna 2022 priniesla najväčšie zmeny v sérii Formula 1 za posledné desaťročia. Nielenže sa radikálne zmenil dizajn monopostov, FIA s cieľom udržateľnosti prinútila výrobcov pohonných jednotiek presedlať na palivo s označením E10. Okrem toho z nariadení vypadlo klasické kvalifikačné pravidlo, ktoré jazdcom určovalo na akých pneumatikách budú štartovať. **Rok 2023 síce neprinesie tak drastické zmeny ako tento rok, avšak niečo sa predsa len zmení**. ### Nové kvalifikácie **Jednou z najzásadnejších zmien je zvýšenie počtu kvalifikačných šprintov na šesť**. Rovnaké množstvo sme mali vidieť už tento rok, avšak po diskusii s jednotlivými stajňami sa od toho upustilo. V ročníku 2022 tak uvidíme ešte dve šprintové kvalifikácie, ktoré sa uskutočnia na Red Bull Ringu a Interlagos. Avšak toto nie je jediná zmena kvalifikácií pre sezónu 2023. Tou najzásadnejšou je, že **počas dvoch víkendov budú mať jazdci k dispozícii redukované množstvo sád pneumatík**. Z aktuálnych **trinástich čerstvých sád sa stane len jedenásť**. FIA týmto krokom zisťuje možnosti pre menší ekologický dopad na prostredie a taktiež chce zlepšiť manažovanie pneumatík jednotlivými stajňami. Zatiaľ pôjde len o cvičné nariadenie, ktorá má za účel vyhodnotiť budúce smerovanie.
Double Red Bullu na Imola GP 2022 | Source: Formula 1
### Menej sád pneumatík a povinná kamera v prilbe Počas víkendov z nižším počtom čerstvých sád pneumatík sa do platnosti dostane aj **nové pravidlo. To jazdcom prikazuje jazdiť každé jedno z kvalifikačných okien na inej sade**. Štartovať by sa malo na najtvrdšej zmesi. Druhé kvalifikačné okno bude na stredne tvrdej a posledné kvalifikačné okno sa odjazdí na najmäkšej sade. Keďže tento rok vypadla povinnosť štartovacieho obutia na rovnakej sade pneumatík, na ktorej sa podarilo jazdcovi odjazdiť v druhom okne najrýchlejší čas, bude takáto obmena zaujímavým spestrením kvalifikácie. Ostatné víkendy sa však pôjdu podľa tradičného formátu. **Jazdi budú mať k dispozícii 13 sád pneumatík, z ktorých 8 bude najmäkších, 3 budú stredne tvrdé a 2 najtvrdšie. Víkendy so šprintovou kvalifikáciou budú mať k dispozícii len 12 sád v zložení 6-4-2. No a napokon samotné „nové kvalifikácie“ prinesú len 11 sád s rozložením 4-4-3.** **Novinkou taktiež bude aj kamera v prilbe jazdcov**. Tento prvok je súčasťou série Formula 1 už v tejto sezóne, avšak zatiaľ sa týka len jazdcov, ktorí využívajú prilby značky Bell. **V budúcej sezóne má byť prilba s kamerou povinnosťou pre každého jedného jazdca a pre každého jedného výrobcu prilieb**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.