Nečakaný krok! Francúzska automobilka ide proti prúdu a obnovuje výrobu v Rusku. Má takýto ťah domácu podporu?

Vojna nevojna, zdá sa, že vyrábať sa musí. Renault preto obnovuje produkciu v moskovskej továrni.
Vydané  Text: 
V časoch, keď ruská okupácia Ukrajiny naberá na agresivite a cieľom rakiet sa stávajú už aj civilné ciele, tu máme pomerne prekvapivý krok automobilky zo západnej Európy. Renault sa totiž postavil trendu viacerých svetových mocností a pomaly obnovuje výrobu v Rusku. Ide pritom o ťah, ktorý našiel pochopenie aj na najvyšších miestach vo Francúzsku. ### Renault ako väčšinový vlastník AvtoVAZ Automobilka Renault, ktorá je od roku 2016 dvojtretinovým vlastníkom ruského AvtoVAZ, minulý mesiac pozastavila výrobu vo všetkých svojich fabrikách v Rusku. Išlo o logické vyústenie Putinovej agresie a [Renault sa tak pripojil k viacerým zahraničným značkám](https://www.reuters.com/business/autos-transportation/renault-temporarily-suspend-moscow-plant-forced-change-logistic-routes-causes-2022-02-25/), ktoré svoje podnikanie v najrozľahlejšej krajine sveta pozastavili alebo úplne ukončili.
Moskovská továreň Renault
[21. marca 2022](https://www.reuters.com/business/autos-transportation/renault-resumes-production-moscow-plant-2022-03-21/) však prišla od predstaviteľov automobilky správa, ktorá hovorí, že jej moskovská továreň obnovila svoju prevádzku. **Podľa firmy bolo zastavenie výroby z konca februára spôsobené problémami v logistike a v chýbajúcich súčiastkach. Taktiež zvýšené hraničné kontroly nedopomohli k zrýchlenému obnoveniu produkcie**. Renault zároveň udáva, že hľadá možnosti ako čo najrýchlejšie obnoviť produkciu a to aj v čase, keď sa mnohé krajiny snažia o totálny ekonomický bojkot Ruska. ### Podpora od francúzskej vlády **Zároveň samotná automobilka AvtoVAZ uvádza, že jej továrne naprieč Ruskom pozastavujú výrobu**. Konkrétne ide o čiastkové odstavenie produkcie v meste Toliati na brehu Volgy a v Iževsku, ktorý je vzdialený asi 500 kilometrov severovýchodne. Odstávka by mala trvať predbežne do konca apríla tohto roku.
Výrobná linka AVtoVAZ v meste Toliati
**Znovuobnovenie výroby v moskovskom závode má podporu aj od francúzskej vlády. Tá je vlastníkom až 15 % podielu v samotnej automobilke**. Renault v Rusku zamestnáva viac ako 40-tisíc zamestnancov naprieč viacerými továrňami. Jeho krok s obnovením prevádzky pritom predstavuje miernu výzvu. Prichádza totiž v čase kedy Veľká Británia, USA a EÚ otvorene hovoria o totálnej ekonomickej blokáde Ruska.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »