Hyundai Ioniq 5 je už v predaji s väčšou batériou a digitálnymi spätnými zrkadlami

Modernizácia modelu IONIQ 5 prichádza len rok po jeho uvedení na trhy.
Vydané  Text: 
### Už to nie je o elektrickom pohone, ale o aute ako takom Je to práve jeden rok, čo bol elektromobil Hyundai Ioniq 5 uvedený na trhy a postaral o pomerne veľký rozruch. Na prvý pohľad sa zdá, že to juhokórejská automobilka prestrelila s cenou, avšak po praktických skúsenostiach s týmto vozidlom môžeme s čistým svedomím potvrdiť, že zákazník si už nepripláca za samotný pohon, ale za svoje peniaze dostane auto s reálnou hodnotou okolo 50-tisíc eur. **Silnými stránkami sú jazdné vlastnosti a celkový dobrý dojem z moderného interiéru**. Aj s relatívne vysokou hmotnosťou pôsobí ľahko vďaka výkonnému pohonu, napriek nemu je však stále vhodným prvým autom aj pre začiatočníkov, pretože vďaka **širokej palete asistenčných systémov** nenechá vodiča robiť väčšie chyby za volantom. Navyše zasiahne, keď sa situácia nevyvíja dobre. Samočinne zabrzdí, upozorní na vozidlo idúce zboku pri cúvaní, aktívne udržiava v strede jazdného pruhu, informuje o objektoch v slepom uhle, a tak ďalej. V týchto dňoch, teda niečo vyše roka po uvedení prvej generácie na trhy, slovenský importér značky Hyundai informuje o spustení predaja vozidla **IONIQ 5 v modelovom roku 2023**. Prináša niekoľko vylepšení, ktoré sa týkajú estetického vyhotovenia karosérie a predovšetkým techniky.
Digitálne bočné zrkadlá (DSM) v modernizovanom Hyundai Ioniq 5
IONIQ 5 MY23 je tak v ponuke s dvoma kapacitami batérie. **Základ tvorí batéria s kapacitou 58 kWh s možnosťou pohonu len zadnej nápravy**. Novinkou je väčšia, až 77,4 kWh batéria, ktorá v ponuke nahradila pôvodnú 72,6 kWh. Nová 77,4 kWh batéria poskytuje dlhší normovaný dojazd na jedno nabitie (507 km), o 8 kW vyšší výkon pri verziách s pohonom zadnej nápravy (168 kW/228 k) a až o 14 kW vyšší systémový výkon pri verziách s pohonom 4×4 (239 kW/325 k). Modernizovaný IONIQ 5 prvý raz dostal aj **digitálne vnútorné a vonkajšie spätné zrkadlá využívajúce displeje a kamery**, to v rámci paketu Techno pack za 1 700 eur. **Digitálne stredové zrkadlo (DCM)** podľa slov výrobcu optimalizuje viditeľnosť tým, že poskytuje ničím nerušený **panoramatický výhľad z vozidla** smerom dozadu. Kamera DCM sa nachádza pod zadným spojlerom. **Digitálne bočné zrkadlá (DSM)** už boli k dispozícii pre kórejské verzie modelu IONIQ 5, teraz budú prvýkrát dostupné aj v Európe. **DSM znižuje odpor vzduchu** a vodičovi poskytnú jasný výhľad aj za zlého počasia. Nová je tiež **funkcia tepelného manažmentu batérie**, umožní modelu IONIQ 5, aby automaticky **prispôsoboval teplotu batérie počas jazdy**, čím sa zabezpečia optimálne podmienky v momente, keď sa vozidlo začne nabíjať. To zaručuje lepší výkon nabíjania aj v chladnom počasí. Táto funkcia sa aktivuje automaticky po zadaní nabíjacieho bodu do navigačného systému vozidla pomocou online navigácie s využitím connected routing prostredníctvom aplikácie Bluelink. Z hľadiska zlepšenia jazdných vlastností Hyundai avizuje funkciu **Smart Frequency Dampers (SFD)**, ktorá zlepší odozvu odpruženia prednej a zadnej nápravy. Pokiaľ ide o dizajn, aktualizovaný IONIQ 5 ponúkne nové možnosti kombinácií. Patria medzi ne **čierne nárazníky s čiernou lištou** v kombinácii s osvetlením Projection LED. Výrobca poskytuje na vozidlo záruku 5 rokov bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov a záruku 8 rokov/160 000 km na vysokonapäťovú batériu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.