Počuli ste o powerbanke pre elektromobily? Stojí 3 800 eur, váži 45 kg a nabije auto na 20 kilometrov

Majiteľ elektromobilu Tesla odporúča zaradiť tento „doplnok“ za takmer 4 000 eur do zoznamu povinnej výbavy.
Vydané  Text: 
Posledné roky sa elektrickým vozidlám mimoriadne darí a každý rok prichádzajú na trh nové modely s čoraz dlhším dojazdom na jedno nabitie. Aj vďaka tomu už nemusia batériové vozidlá zastávať výhradne funkciu druhého auta v rodine, pričom **väčšina súčasných modelov je bez problémov použiteľná aj za mestom.** Nabíjacia infraštruktúra mimo miest je však o niečo horšia, čo v prípade neočakávaného poklesu dojazdu môže vodičovi spôsobiť nemalé ťažkosti. **Majitelia s ťažkou nohou na akcelerátore tak môžu veľmi jednoducho skončiť na krajnici s prázdnymi baterkami.** Táto situácia sa stala aj Benovi Sullinsovi, ktorého Tesla „vypovedala službu“ približne kilometer od cieľa. **Pre takéto prípady si však zaobstaral mobilný batériový zdroj, s ktorým môže v prípade potreby napájať domácnosť, spotrebiče alebo aj vlastný elektromobil.** Základná jednotka tejto prerastenej powerbanky disponuje kapacitou až 3,6 kWh, čo by malo priemernému elektromobilu pohodlne stačiť na ďalších 20 kilometrov jazdy. Pochopiteľne, nepôjde o nijak zvlášť rýchle nabíjanie, ale svoj účel v krízovej situácii splní. V podstate ide o modernú náhradu bandasky na palivo pre elektrické autá.
V porovnaní s klasickou bandaskou však **táto veľká powerbanka váži až 45 kilogramov.** Do batožinového priestoru v aute sa síce zmestí, ale pravidelne s ňou manipulovať by sa nám nechcelo. Skutočný problém však vidíme skôr v cene tejto hračky. Slovenský internetový obchod ponúka rovnaký model batériového zdroja [EcoFlow Delta Pro za 3 800 eur.](https://www.dronerepublic.sk/ecoflow-delta-pro/?gclid=CjwKCAiAlrSPBhBaEiwAuLSDUHUhExXkjbTR90yMuT_Fg1sg2LIL1B4nsD9VfPqaup7gQZ-XQ7GP4RoCq9YQAvD_BwE) A to je suma, za ktorú by ste si už mohli kúpiť celkom slušné jazdené auto do mesta. Nehovoriac o tom, že akákoľvek jazdenka ponúkne lepší dojazd než sľubovaných 20 kilometrov zo záložného zdroja.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.