AKTUÁLNE: Volkswagen prestal vyrábať obľúbený Passat! Poznáme dôvod tohto rozhodnutia

Volkswagen Passat sa stal obeťou najnovšej krízy v automobilovom priemysle, jeho výrobu by mali obnoviť až začiatkom budúceho roka.
Vydané  Text: 
Pre nedostatok mikročipov a elektronických komponentov je výroba v závode Volkswagenu v nemeckom Emdene na zvyšok roka pozastavená. K pozastaveniu došlo o týždeň skôr, ako sa pôvodne plánovalo. **Závod obnoví výrobu 10. januára – po skončení vianočných prázdnin.** Emden v súčasnosti vyrába stredne veľké modely Passat a Arteon a budúci rok má začať vyrábať plne elektrické SUV VW ID4. Hovorkyňa VW pre Automobilwoche povedala, že skrátený pracovný čas bude mať za následok celkovú stratu asi 70 pracovných dní v roku 2021. **Pre závod v Emdene ide o „masívne zníženie“ výroby, dodala.** Presné čísla o poklese výroby automobilka neuviedla. Podľa podnikovej rady sa tento rok v Emdene vyrobilo o 70 000 áut menej. **Namiesto plánovaných 190 000 teda vzniklo len okolo 120 000 vozidiel,** povedal predseda podnikovej rady Manfred Wulff pre miestne noviny Nordwest-Zeitung a Ostfriesen-Zeitung.
**Odstavenie závodu je najnovším dominovým efektom globálneho nedostatku polovodičov,** ktorý spôsobuje problémy vo výrobe vozidiel. Výroba VW Golf a ďalších kompaktných modelov v domovskej továrni VW vo Wolfsburgu bola tento rok mnohokrát pozastavená, výsledkom čoho je najnižší výkon závodu od roku 1958. Audi tiež vyrába menej vozidiel vo svojich nemeckých závodoch, keďže polovodičová kríza naďalej brzdí toto odvetvie. Nedostatok spôsobený problémami s dodávkami a prudkým nárastom dopytu po elektrickom spotrebnom tovare počas pandémie tvrdo zasiahol automobilový priemysel, keďže milióny vozidiel na celom svete sa nevyrábajú z dôvodu chýbajúcich dielov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!