Shell postaví stanice na výmenu batérií v elektromobiloch. Do 5 minút budete môcť opäť vyraziť na cestu!

Automobilka Nio sa spojí s ropnou spoločnosťou Shell za účelom vybudovania staníc na výmenu batérií.
Vydané  Text: 
Čínsky automobilový startup Nio podpísal spoluprácu ropným gigantom Shell. Spoločne vybudujú stanice na výmenu batérií pre elektrické vozidlá v Európe a Číne. **Na hlavných diaľničných úsekoch si tak budú môcť majitelia elektromobilov nechať vymeniť prázdnu batériu za plne nabitú, celý proces by mal pritom trvať menej než 5 minút.** Podobné stanice už automobilka Nio prevádzkuje v domácej Číne, pričom **od konca roku 2018 bolo takýmto spôsobom vymenených viac než 2 000 000 batérií.** S ohľadom na relatívne malú veľkosť automobilky a obmedzený počet vyrobených vozidiel ide o veľmi zaujímavé číslo a dôkaz, že o stanice na rýchlu výmenu batérií majú majitelia elektromobilov záujem. V októbri spoločnosť Nio začala s dovážaním vlastných elektromobilov do Nórska v rámci prvého kroku expanzie do Európy. **Do konca roka 2022 tak plánuje v Nórsku nainštalovať 20 staníc na výmenu batérií práve v spolupráci so spoločnosťou Shell.** Ropná spoločnosť tiež umožní používateľom elektrických vozidiel Nio v Európe pristupovať k vlastnej sieti nabíjacích staníc.
Obe spoločnosti rokujú aj o možnom vybudovaní veľkého centra na nabíjanie batérií, ako aj o spolupráci v oblasti správy batériových aktív, správy vozového parku, služieb domáceho nabíjania a vývoja technológie pre nabíjanie a výmenu batérií. Automobilka má odvážne plány, ktoré korešpondujú s úspechom na trhu. **Samotný predaj elektrických vozidiel značky Nio v priebehu prvých jedenástich mesiacov vzrástol o 120 percent na 80 940 kusov.** Spoločnosť Nio preto plánuje do roku 2025 celosvetovo zvýšiť počet staníc na výmenu batérií na 4 000, z ktorých 1 000 bude inštalovaných mimo Číny. Do projektu v samotnej Číne zapojilo Nio ďalších dvoch domácich ropných gigantov – Sinopec a PetroChina – čo jej umožní vybudovať stanice na výmenu batérií na ich benzínových staniciach po celej Číne. Podľa plánu, ktorý zverejnil v júli, má startup za cieľ zvýšiť počet staníc na výmenu batérií v Číne na 700 do konca roku 2021 z pôvodných 301 v prevádzke od 9. júla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »