Shell postaví stanice na výmenu batérií v elektromobiloch. Do 5 minút budete môcť opäť vyraziť na cestu!

Automobilka Nio sa spojí s ropnou spoločnosťou Shell za účelom vybudovania staníc na výmenu batérií.
Vydané  Text: 
Čínsky automobilový startup Nio podpísal spoluprácu ropným gigantom Shell. Spoločne vybudujú stanice na výmenu batérií pre elektrické vozidlá v Európe a Číne. **Na hlavných diaľničných úsekoch si tak budú môcť majitelia elektromobilov nechať vymeniť prázdnu batériu za plne nabitú, celý proces by mal pritom trvať menej než 5 minút.** Podobné stanice už automobilka Nio prevádzkuje v domácej Číne, pričom **od konca roku 2018 bolo takýmto spôsobom vymenených viac než 2 000 000 batérií.** S ohľadom na relatívne malú veľkosť automobilky a obmedzený počet vyrobených vozidiel ide o veľmi zaujímavé číslo a dôkaz, že o stanice na rýchlu výmenu batérií majú majitelia elektromobilov záujem. V októbri spoločnosť Nio začala s dovážaním vlastných elektromobilov do Nórska v rámci prvého kroku expanzie do Európy. **Do konca roka 2022 tak plánuje v Nórsku nainštalovať 20 staníc na výmenu batérií práve v spolupráci so spoločnosťou Shell.** Ropná spoločnosť tiež umožní používateľom elektrických vozidiel Nio v Európe pristupovať k vlastnej sieti nabíjacích staníc.
Obe spoločnosti rokujú aj o možnom vybudovaní veľkého centra na nabíjanie batérií, ako aj o spolupráci v oblasti správy batériových aktív, správy vozového parku, služieb domáceho nabíjania a vývoja technológie pre nabíjanie a výmenu batérií. Automobilka má odvážne plány, ktoré korešpondujú s úspechom na trhu. **Samotný predaj elektrických vozidiel značky Nio v priebehu prvých jedenástich mesiacov vzrástol o 120 percent na 80 940 kusov.** Spoločnosť Nio preto plánuje do roku 2025 celosvetovo zvýšiť počet staníc na výmenu batérií na 4 000, z ktorých 1 000 bude inštalovaných mimo Číny. Do projektu v samotnej Číne zapojilo Nio ďalších dvoch domácich ropných gigantov – Sinopec a PetroChina – čo jej umožní vybudovať stanice na výmenu batérií na ich benzínových staniciach po celej Číne. Podľa plánu, ktorý zverejnil v júli, má startup za cieľ zvýšiť počet staníc na výmenu batérií v Číne na 700 do konca roku 2021 z pôvodných 301 v prevádzke od 9. júla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.