Škoda Afriq je ďalším študentským projektom. Tento rok si pripisuje aj jedno prvenstvo

Študenti Škoda Academy sa v tomto roku spojili so Škoda Motorsport. A vznikol z toho Afriq…
Vydané  Text: 
Škoda už tradične v túto dobu dáva študentom svojho Stredného odborného učiliska možnosť vytvoriť unikátny projekt vlastného auta. Tento rok sa na tvorbe športovo ladeného rally modelu Afriq podieľa až 25 študentov z rôznych odborov. Okrem toho je projekt pre rok 2021 výnimočný aj z iného pohľadu. ### Afrika má s modelom Afriq veľké prepojenie Ide totiž o premiéru spolupráce študentov, vedených majstrami a top pracovníkmi Škoda Auto, spolu so sekciou Škoda Motorsport. Práve z tohoto dôvodu je model Afriq výrazným spôsobom inšpirovaný práve závodnými rally špeciálmi a taktiež sa odvoláva na Afriku. Prečo práve tento kontinent? Škoda od začiatku tohto roku totiž prevzala vedenie všetkých severoafrických aktivít koncernu Volkswagen. Model Afriq má byť súčasne prepojením umu študentov, ktorí sa na ňom podieľajú, a dlhoročnej tradície pretekárskych špeciálov Škoda. Ide o vôbec prvý študentský projekt, ktorý vychádza z malého crossoveru Kamiq. Ten bol o niečo predĺžený a vyladené boli viaceré prvky karosérie. Celková dĺžka prototypu Afriq je 4 362 milimetrov, čo je o 121 milimetrov viac, ako v prípade Kamiqu. ### „Študenti sú nadšení…“ Študenti pritom na projekte robia od úplného začiatku. Či už ide o prvotné dizajnové skice, lakovanie, tvarovanie dielov či tvorbu auta samotného. Zdeněk Stanke, vedúci tímu Škoda Academy sa vyjadril: „*Je skvelé vidieť, koľko nadšenia a kreativity vložili naši žiaci do tohto projektu. V spolupráci s majstrami odborného výcviku, ktorí našich študentov sprevádzajú s vysokým osobným nasadením a starostlivo s nimi pracujú na všetkých detailoch, realizujú účastníci projektu každý rok nápady, ktoré prekvapia aj odborníkov. Žiaci vždy dokážu dať svojmu vysnenému autu jedinečný charakter.*“ ### Kodiaq či 130 LR na Rally Dakar Škoda sa dokonca za celú svoju existenciu stihla predstaviť aj na legendárnej a najnáročnejšej Rally Dakar. Na jej jubilejnom 40. ročníku v roku 2018 sa ako sprievodné auto pre tím BARTH Racing predstavil model Kodiaq. Ten zvládol bez akýchkoľvek problémov 10 tisíc kilometrov náročným terénom, často aj v nadmorských výškach viac ako 4 500 metrov.
V roku 2021 sa na Rally Dakar v kategórii Classic predviedla jedným prvenstvom aj Škoda 130 LR
Okrem toho si v tomto roku mohla legendárny závod vyskúšať aj staručká Škoda 130 LR, auto z 80. rokov minulého storočia. Tento veterán sa na Rally Dakar uchádzal o popredné miesta v kategórii Classic, kde okrem viacerých tretích miest dokázal získať aj jeden víťazný vavrín.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.