KIA pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) vytvorila špeciálne vozidlá z SUV

Okrem komfortného nastupovania s vozíčkom je auto vybavené aj dezinfekčným osvetlením.
Vydané  Text: 
Značkia Kia na západe Spojených štátov pod hlavičkou Hyundai Motor Group sprevádzkovala projektu EnableLA, univerzálnu službu prepravy pre zákazníkov s telesnými hendikepmi. Vozidlá Telluride, ktoré sa u nás oficiálnou cestou nedajú kúpiť, boli špeciálne upravené tak, aby umožňovali prevoz osoby na invalidnom vozíku. Namiesto toho, aby takáto osoba musela z vozíčka zosadať a posadiť sa na zadné sedadlo, jednoducho pomocou nástupnej plošiny vojde do interiéru veľkého SUV aj s vozíkom. Nástupná plošina je namontovaná odzadu, teda vozíček sa nakladá cez kufrové dvere. Takýto typ vozidiel sa v angličtine označuje ako wheelchair accessible vehicles (WAVs). Prispôsobenie vozidla pre tento účel obnášalo aj úpravu konfigurácie interiéru a tiež vybavenie zariadeniami pre jednoduché čistenie od baktérií a vírusov. Antimikrobiálne osvetlenie nepoužíva UV žiarenie a ničí škodliviny bezkontaktne. [Podľa tlačovej správy vydanej v anglickom jazyku](https://www.kianewscenter.com/news/all/hyundai-motor-group-launches–enablela–to-assist-people-with-mobility-barriers-in-los-angeles/s/842aad71-c94c-4438-9577-12259e32172e) tieto vozidlá riadia vyškolení šoféri.
„**Pandémia zhoršila situáciu v oblasti mobility zdravotne postihnutých a starších osôb, najmä osôb na invalidnom vozíku**,“ povedal **Youngcho Chi**, prezident a hlavný inovačný riaditeľ spoločnosti Hyundai Motor Group. „**V rámci našej vízie mobility zameranej na ľudí chceme, aby boli naše služby prístupnejšie a inkluzívnejšie, aby sa lepšie zaistil univerzálny prístup pre všetkých a v konečnom dôsledku pomohla dosiahnuť sloboda mobility pre všetkých**,“ dodal. EnableLA bola spustená ako súčasť projektu univerzálnej mobility spoločnosti Hyundai Motor Group, pod ktorú patrí aj KIA, s cieľom lepšie slúžiť osobám s fyzickými, sociálnymi a ekonomickými prekážkami prostredníctvom širokého uplatnenia riešení inteligentnej mobility. EnableLA sa zameriava na ľudí, ktorí sa spoliehajú na invalidné vozíky, ale projekt Universal Mobility Project sa zameriava na rozšírenie aj o starších ľudí, tehotné ženy, deti a rodiny s nízkymi príjmami, aby poskytol slobodu pohybu všetkým. Od roku 2020 sa skupina zúčastňuje globálnej iniciatívy Svetového ekonomického fóra (WEF) **Inclusivity Quotient**, ktorá si kladie za cieľ riešiť potreby komunít s nedostatočnými službami prostredníctvom inkluzívnych a udržateľných možností dostupnosti. Hyundai/Kia a WEF spolupracujú na projekte EnableLA, aby preskúmali základné reálie potrebné pre univerzálnu mobilitu. Skupina bude v službe EnableLA uplatňovať univerzálne zásady mobility WEF a o výsledku sa podelí s WEF. Pripomíname, že tieto vozidlá nebudú k dispozícii na slovenskom trhu. ### Príspevky na nákup auta pre ŤZP Na Slovensku Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje peňažné príspevky na nákup osobného automobilu pre ťažko zdravotne postihnutých, ako aj dotácie zvýšené na výdavky na jeho prevádzku? [Prečítajte si viac priamo na stránkach ministerstva (odkaz)](https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/penazne-prispevky/pp-kupu-osobneho-motoroveho-vozidla/).




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »