Jazdí na vodík, no nie je to elektromobil. Čo je to?

Vodík ako palivo má zjavne väčšiu budúcnosť, než sme si pôvodne mysleli. O tom, že ho možno použiť ako palivo v spaľovacom motore, nás presviedča Toyota.
Vydané  Text: 
S vodíkom ako alternatívnym palivom pre autá sa experimentuje už desiatky rokov. V osemdesiatych rokoch minulého storočia na tejto technológii pracovali napríklad v BMW, ich výsledky však postupne odišli do zabudnutia. Zdá sa však, že táto technológia naberá druhý dych a postarať sa o to podľa očakávania plánuje Toyota. Japonská automobilka sa ku klasickej elektromobilite stavala veľmi dlho skôr rezervovane, nakoniec sa však podľahla tlaku a elektromobil predstavila. ### To však neznamená, že by pohon na báze vodíka poslala do histórie. Skôr opak je pravdou. Po oznámení novinky dostávajú vyhlásenia Toyoty o perspektíve vodíka ako paliva celkom nový rozmer! Výkonný trojvalec na vodík. Áno, znie to takmer neuveriteľne, ale Toyota upravila spaľovací motor tak, aby bol schopný spaľovať vodík. Dodajme, že to žiadny experimentálny motor, ktorý vznikol a funguje iba v laboratóriu. Toyota na spaľovanie vodíka upravila štandardne vyrábaný preplňovaný trojvalec, ktorý montuje do modelu Yaris GR! Toyota má s vodíkom bohaté skúsenosti, a tak si v testoch novej technológie verí. Prvé nasadenie motora na vodík naplánovala vo veľkom štýle. Motor namontovala do pretekárskych špeciálov, ktoré sa 21. až 23. mája zúčastnia 24-hodinových vytrvalostných pretekov Super Taikyu Series 2021. **Tak toto je gól** Desiatky rokov jazdíme na plyn. Niekoľko modelov si dokonca u nás stále možno kúpiť s prestavbou priamo z fabriky. No nikoho dlhé roky nenapadlo vyskúšať, či by na podobnom princípe nemohol pracovať klasický spaľovací motor aj na vodík. Budeme sledovať, ako test dopadne. A súčasne budeme dúfať, že sa Toyote podarí posunúť tento nápad až do stavu reálnej sériovej výroby. Sny o bezemisnej mobilite teda môžu byť oveľa bližšie, než si myslíme. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa k veci postavia politici, ktorí doteraz pretláčali elektromobily ako jedinú alternatívu bezemisnej dopravy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.