Dobré správy pre vodičov! Diaľnice bez poplatku budú dlhšie (celý zoznam)

Od 1. januára 2021 má do platnosti vstúpiť nový zoznam vymedzených úsekov diaľníc a ciest 1. a 2. triedy s výberom mýta.
Vydané  Text: 
Podľa **Antona Bódisa, PR manažéra pre komunikačnú stratégiu spoločnosti Skytoll**, bude mať sieť vymedzených úsekov ciest na Slovensku o 382 úsekov menej. [Informovala o tom TV Markíza](https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/2016247_od-1-januara-bude-na-slovensku-menej-spoplatnenych-usekov-ciest ). Stojí za tým vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá od 1. januára 2021 optimalizuje sieť vymedzených úsekov ciest, čo v praxi znamená skončenie platnosti 633, modifikáciu 792 a vytvorenie 239 nových vymedzených úsekov. Podľa novej vyhlášky sa tiež rozšíri sieť o nové úseky na diaľniciach D1, D2 aj D3. Na diaľnici D1 pribudne jeden úsek rozdelením existujúceho vymedzeného úseku pri Triblavine na dva, ďalší úsek pribudne medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou a o jeden úsek viac bude aj na privádzači do Žiliny. Ako ďalej zástupca spoločnosti dodáva, „Na diaľnici D3 medzi Čadcou a Svrčinovcom pribudnú dva vymedzené úseky. Na obchvate Bratislavy na diaľnici D4 pribudnú rovnako dva nové vymedzené úseky. V intravilánoch Žiliny, Bytčice a Lietavskej Lúčky pribudnú štyri vymedzené úseky ciest, ktoré budú spoplatnené nulovou sadzbou mýta.“ Zmena sa tak netýka 948 vymedzených úsekov ciest, čo predstavuje približne 39 % celej siete. Dĺžka siete vymedzených úsekov sa predĺži o 58 kilometrov na 8199 kilometrov a po všetkých úpravách sa počet vymedzených úsekov ciest zníži o 382, teda celkovo ich bude spoplatnených 1992. Bližšie si môžete pozrieť vyhlášku aj s novým zoznamom spoplatnených úsekov ciest tu:

Grafy: Ako na našich cestách narástol počet áut za 37 rokov? Mestá situáciu nezvládajú oprávnene

Za uplynulých 37 rokov stúpol počet prihlásených áut na takmer trojnásobok. Koľko áut ale bolo vyradených?

# Bezplatné diaľnice # Diaľničná známka 2021 # Nespoplatnené úseky diaľníc








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.