Najbrutálnejšia Kia Sorento všetkých čias stojí na 32-palcových pneumatikách

Sorento je najväčšie SUV značky Kia predávané na Slovensku, ale v zahraničí ho prekonáva model Telluride.
Vydané  Text: 
Od minuloročného príchodu oceňovaného Telluride a revolučného Seltosu začiatkom roku 2020 sa spoločnosť Kia Motors America (KMA) začala viac zameriavať na rozširovanie svojej ponuky SUV. Ako ďalší krok v tejto produktovej stratégii zameranej na off-roady je úplne nové Sorento pripravené zvládať mimoriadne nehostinné povrchy. Juhokórejská automobilka tak v Spojených štátoch predstavila dve upravené verzie Sorenta – Yosemite Edition a Zion Edition. Tieto dve esúvečka sú postavené na sériovom modeli Sorento X-Line, teda na variante, ktorý je v porovnaní s našim európskym Sorentom vybavený doplnkami pre off-road. Novinky už na prvý pohľad dôrazňujú terénne schopnosti 20-palcovými kolesami, zvýšenou svetlou výškou podvozka 21 centimetrov, vylepšenými nájazdovými uhlami, pokročilejšími pohonom všetkých štyroch kolies s doplnkovým režimom pre jazdu v snehu. Autá boli upravené spoločnosťou LGE-CTE Motorsports v San Dimas v Kalifornii, dostali pritom názvy zodpovedajúce ich prispôsobeniu pre použitie vo veľkých amerických národných parkoch. **Sorento Yosemite Edition** je podľa slov automobilky vyhotovené pre dobrodružstvo vo vysokých nadmorských výškach a pre život na horách, lakované je farbou „Pine Green“ v matnom prevedení s lesklými a matnými čiernymi akcentmi. **Sorento Zion Edition** je púštne vozidlo určené na zdolávanie piesočných dún, lakované je do odtieňa „Desert Sand“ v lesklom prevedení s lesklými čiernymi akcentmi.
KIA Sorento Zion Edition 2021
Oba varianty majú individuálne navrhuté nárazníky, blatníky a celkové oplastovanie spodných partií. Automobily stoja na 20-palcových kolesách a 32-palcových terénnych pneumatikách. Karoséria obsahuje vlastné ochranné lišty vo vyhotovení, ktoré výrobca volá saténový chróm. Edícia Yosemite obsahuje strešný nosič, zatiaľ čo edícia Zion je vybavená boxom s dĺžkou strechy. Aj keď väčšina zákazníkov nebude mať možnosť zadovážiť si tieto špeciály prostredníctvom formálneho predaja, novinky majú reprezentovať záujem značky etablovať sa aj v oblasti extrémneho off-roadu. Zákazníci si môžu svoje Sorento prispôsobiť svojim životným štýlom a potrebám pomocou prídavného príslušenstva, ako sú priečniky strešného nosiča, ťažné zariadenia pre prívesy a bočné stupienky pre jednoduchšie nastupovanie. Nová Kia Sorento sa na Slovensku predáva od 42 990 eur a v predaji je aj variant hybrid s cenovkou 43 990 eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.