Toto vás nepoteší. Jazdených automobilov je málo a sú čoraz drahšie!

Nájsť kvalitné jazdené auto za primeranú cenu začína byť problém. Nahradí ich dovoz?
Vydané  Text: 
Účet za Koronu je v prípade osobných automobilov doslova brutálny. Za sedem mesiacov roka 2020 sa u nás predalo o takmer 20 000 menej nových osobných automobilov než za rovnaké obdobie roka 2019. A tento rozdiel už naplno cítiť na trhu jazdených automobilov. Výsledkom je, že na trhu chýbajú mladšie autá s nízkym počtom najazdených kilometrov. Ponúkané jazdené autá sú drahšie, staršie a viac jazdené. Podľa analýzy ponuky jazdených vozidiel od spoločnosti AAA AUTO si kupujúci u nás v lete mohli vyberať z celkovej ponuky 52 647 ojazdených áut, najčastejšie vo veku 9,4 roka, s nájazdom 165 000 km a cenou 6 200 eur. Niektoré kraje navyše medziročne zaznamenali výrazný pokles v ponuke, Nitriansky až o viac ako šestnásť percent, len o niečo nižší bol prepad v Banskobystrickom regióne. Stabilná ponuka sa drží už len v Trenčianskom kraji. #### Cena ojazdených áut sa pohybovala najčastejšie na úrovni 6 200 eur a v porovnaní s predošlými mesiacmi tak stúpla o 200 eur, medziročne dokonca o 600 eur. „Pandémia obrátila celý automobilový trh hore nohami. Nevyrábali sa autá a predĺžili sa už aj tak dlhé čakacie doby na nové vozidlo. Preto v ponuke chýbajú hlavne zánovné automobily, o ktoré je ešte väčší záujem. Za vyšší vek ponúkaných vozidiel môžu aj dovozy zo zahraničia, keď sa takto na slovenský trh privážajú ešte staršie a menej spoľahlivé autá ako pred pandémiou. Zmenili sa aj zákaznícke preferencie, pretože mnoho z nás uprednostňuje auto pred rizikovým cestovaním v hromadnej doprave. Vďaka tomuto všetkému potom ponuka nemôže stačiť dopytu,“ okomentovala situáciu na trhu Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.