Kia rieši najväčší ekoproblém elektromobilov: batérie sa budú zbierať a recyklovať

Priemyselný koncern Hyundai Motor Group, pod ktorý patrí aj značka áut Kia,
Vydané  Text: 
Priemyselný koncern Hyundai Motor Group, pod ktorý patrí aj značka áut Kia, sa odhodlal k významnému kroku, ktorým sa pomôže vyriešiť v súčasnosti často pripomínaný problém nastupujúcej éry elektromobilov – spracovanie použitých akumulátorov, teda batérií pre elektromobily a elektrifikované vozidlá. Podľa niektorých štúdií, o ktorých korektnosti by sa niekedy určite dalo aj pochybovať, uvádzajú, že elektromobily sú v konečnom dôsledku ešte horšie pre životné prostredie ako konvenčné automobily s benzínovým a naftovým motorom. Dôvodom má byť jednak spôsob ťažby surovín potrebných pre výrobu batérií, ale aj ich problematické recyklovanie a spracovávanie. Takisto je terčom kritiky neekologická výroba elektrickej energie pre zabezpečenie pohonu elektromobilov. Zatiaľ čo elektrina sa dnes dá vyrábať pomerne ekologicky, alebo aspoň šetrne k životnému prostrediu, problém s batériami je reálny. Riešením je nachádzanie spôsobov ich recyklácie alebo spracovávania pomocou špecializovaných metód a predovšetkým ich včasný zber. S takýmto riešením prišiel priemyselný koncern Hyundai Motor Group, pod ktorý patria automobilové značky Hyundai, Kia a Genesis, najnovšie aj Ioniq. Spoločnosť nadviazala spoluprácu s firmou SK Innovation Co. s cieľom vytvoriť komplexný ekosystém pre správne nakladanie s použitými batériami. Spolupráca má prinášať prvé výsledky práve v súvislosti s využitím akumulátorov používaných v elektromobiloch Kia e-Niro (resp. Niro EV). Ako presne sa budú batérie spracovávať v budúcnosti, je dnes ešte otázkou, no Hyundai, Kia a SK Innovation Co. majú záujem vytvoriť kompletný reťazec, ktorý nielen vráti batérie do prevádzky, ale ich aj vhodne spracuje pre definitívne ukončenie ich „života“.

Nová Kia Niro: čo sa vlastne zmenilo?

Piaty najpredávanejší model značky vylepšil vzhľad i techniku, pozrite sa s nami na novinky podrobnejšie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!