Legendárna Avia definitívne končí!

Legendárny československý výrobca nákladných áut ohlásil definitívny koniec.
Vydané  Text: 
Takmer každý deň čítame o negatívnych dôsledkoch koronakrízy na ekonomiku a nevyhýba sa ani legendárnym automobilkám, ktoré u nás pozná azda každý. Rovnako ako iné značky, ani automobilke Avia sa nedarí spĺňať prísne emisné pravidlá a nie je schopná cenovej konkurencie, preto prišla s rozhodnutím definitíve ukončiť výrobu automobilov. Ešte pred pár mesiacmi pritom Avia plánovala začať s výrobou nákladných elektromobilov, čím by dokázala konkurovať iným značkám a spĺňala by tiež emisné normy. Tomu je však v čase koronakrízy koniec. Podľa vyjadrenia Andreja Čírteka, hovorcu skupiny Czechoslovak Group, pod ktorú Avia patrí, je projekt Avie na elektrický pohon v súčasnosti zmrazený a s anglickými partnermi nejednajú. Podľa predchádzajúcich plánov chcela spoločnosť vyrábať 400 vozidiel ročne, v skutočnosti ich však bolo iba niekoľko desiatok. Problémom bol aj drahý vývoj a homologizácia, ktoré by zabezpečili spĺňanie prísnej emisnej legislatívy a v neposlednom rade neistý predaj a konkurencia, ktorá dokázala predávať autá za nižšie ceny. Podľa Čírteka je možné, že sa Avia v budúcnosti znovu objaví, ale pravdepodobne už nebude vyrábať nákladné automobily. Avia však aj naďalej bude vyrábať náhradné diely a vykonávať homologizačné zmeny na už existujúcich modeloch nákladiakov. Spoločnosť Avia založili v roku 1919 dvaja inžinieri – Pavol Beneš a Miroslav Hajn v Prahe – Letňanoch. Jej pôvodným zámerom bola oprava a výroba lietadiel. V rokoch 1928 – 1929 sa stala spoločnosť súčasťou koncernu Škoda. V tom období aj počas vojny vyrábala vojenské aj civilné lietadlá, napríklad aj sovietsky bombardér SB-2. Až od roku 1963 sa preorientovala na výrobu automobilov a o 5 rokov neskôr začala vyrábať nákladné vozidlá pod licenciou francúzskej spoločnosti Renault-Saviem. Od roku 1995 automobilka patrila pod juhokórejskú firmu Daewoo, ktorá ju modernizovala v roku 2000 vyrobila nový model rad D. V rovnakom roku ju kúpila indická automobilka Ashok Leyland a od roku 2016 patrí pod Czechoslovak Group.

LADA na Slovensku končí!

Pod koniec automobilky sa podpísali prísne emisné limity, ktoré nedokáže splniť. Zmiznú však jej autá z nášho trhu úplne? Čítajte ďalej.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.